Zis și făcut: Liberalii au înaintat inițiativa de excludere a bașcanului din Guvern

După cum au anunțat ieri, 3 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, deputații liberali au înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă proiectul de lege a Parlamentului pentru modificarea articolului 14 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri), în special inițiativa prevede excluderea bașcanului din Guvern, relatează UNIMEDIA.

Foto: captura imagini video privesc.eu

În nota informativă a proiectului de lege, deputaţii PL argumentează că başkanul unităţii administrative Găgăuzia are la dispoziţie un sistem complet de mijloace legale pentru a-şi îndeplini obligaţiile, încadrarea în calitate de membru din oficiu al Guvernului nefiind justificată la etapa actuală. Astfel, majoritatea prerogativelor esenţiale atribuite membrilor Guvernului, sunt disponibile autorităţilor Găgăuziei în baza altor acte legislative în vigoare, inclusiv a Constituţiei Republicii Moldova.

La fel, în Republica Moldova există suficiente instrumente pentru promovarea politicilor sau intereselor unor grupuri etnice conlocuitoare, în mod special pentru etnia minoritară găgăuză, inclusiv autonomie administrativă şi fiscală sporită.

„Implicarea nemijlocită a Bașkanului unității administrative Găgăuzia în acțiunile ilegale de organizare a așa zisului referendum din 2 februarie, acțiuni subversive îndreptate împotriva suveranității, integrității teritoriale, a valorilor democratice și a ordinii de drept în Republicii Moldova, reprezintă un argument irecuzabil pentru excluderea acestuia din componența Guvernului Republicii Moldova.

Având în vedere argumentele de mai sus, precum şi principiile constituţionale ale Republicii Moldova, printre care şi egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, considerăm injustă atribuirea prerogativelor excesive unor reprezentanţi ai unor grupuri minoritare, fapt care urmează a fi remediat prin prezentul proiect de lege”, se menţionează în proiect.

Autorii proiectului sunt Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu şi Gheorghe Brega.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.