Ziarul de Gardă: Ministerul Finanțelor, despre alocarea banilor pentru Arena Chișinău din fondurile externe pentru drumuri

Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, declara la 22 martie că banii pentru Arena Chișinău, care constituie contribuția statului, „nu sunt scoși din drumuri”. Un răspuns oficial al Ministerul Finanțelor (MF), semnat de secretatul de stat al instituției, Tatiana Ivanicichina îl contrazice însă. Documentul confirmă că cele 200 de milioane de lei prevăzute în buget pentru construcția Arenei Chișinău, au fost redistribuite din contul proiectului „Programul în sectorul drumurilor”, finanţat de trei donatori: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, precum şi Comisia Europeană, scrie zdg.md.

Ziarul de Gardă: Ministerul Finanțelor, despre alocarea banilor pentru Arena Chișinău din fondurile externe pentru drumuri

 Totodată, din răspunsul ministerului aflăm că, inițial, prin amendamentul deputatului democrat Vladimir Andronachi, a fost propusă diminuarea Fondului Rutier, în scopul realocării sumei de 200 de milioane de lei pentru construcţia Arenei. Guvernul a propus, însă, redistribuirea sumei în cauză de la proiectele finanţate din surse externe, pe motiv că obiectul urma să fie construit „din sursele donatorilor”, fapt acceptat de Comisia Economie, buget și finanțe din legislativ.

13 martie 2018. În cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM) proiectul, denumit inițial Chișinău Arena, este anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. Candu anunță că proiectul ar putea costa estimativ între 30-50 de milioane de euro, contribuția statului urmând a fi de doar 100 de milioane de lei, bani care deja au fost prevăzuți în bugetul de stat pentru 2018, scrie zdg.md.

Pub

Candu: „Am estimat că vom avea nevoie de 100-200 de milioane pentru a lansa această Arenă”

21 martie 2018. Fiind abordat de Ziarul de Gardă la Parlament, Andrian Candu recunoaște că a făcut o gafă la 13 martie când a declarat că statul va contribui cu 100 de milioane de lei și că de fapt, ar fi vorba de 200 de milioane. „În discuțiile în cadrul examinării bugetului, din discuțiile cu Ministerul Finanțelor, noi am estimat că vom avea nevoie de între 100 și 200 de milioane pentru a lansa această Arenă”, a declarat Candu. Totodată, speakerul Parlamentului confirmă că cele 200 de milioane de lei din bugetul de stat 2018 au fost redistribuiți pentru proiectul Chișinău Arena din contul proiectului „Programul în sectorul drumurilor”, dar că, de fapt, contribuția finală a statului va fi stabilită în funcție de ofertele investitorilor, iar rectificările de rigoare în bugetul de stat se vor face în luna iunie.

Prin amendamentul deputatului PDM, Vladimir Andronachi, a fost propusă inițial realocarea a 200 de milioane de lei din contul Fondului Rutier.

18 aprilie 2018. Într-un răspuns oficial pentru ZdG primit miercuri, 18 aprilie, de la MF, aflăm că inițial, prin amendamentul deputatului PDM, Vladimir Andronachi, în scopul realocării mijloacelor financiare în sumă de 200 de milioane de lei pentru construcţia „Arenei Polivalente” a fost propusă diminuarea Fondului Rutier. „Însă, dat fiind faptul că, conform informaţiei disponibile avute la acel moment de către Comisia Economie, Buget şi Finanţe a Parlamentului R. Moldova, precum că, obiectul în cauză urma să fie construit din sursele donatorilor, Guvernul a propus, iar Comisia a acceptat, redistribuirea sumei în cauză de la proiectele finanţate din surse externe”, se arată în răspunsul ministerului, pentru zdg.md.

Întreaga investigație o puteți citi pe Ziarul de Gardă.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub