Ziarul de Gardă: Biserica Domnului, banii oamenilor şi SRL-ul preotului

În R. Moldova sunt circa 1500 de biserici ortodoxe. Unele dintre ele au o vechime de sute de ani, altele mai noi. Conform tradiţiei, bisericile aparţineau statului sau comunităţilor religioase, dar în ultimii ani se observă o tendinţă specială: unele biserici noi, chiar dacă sunt construite din banii comunităţii, sunt proprietatea preoţilor sau a unor firme, ceea ce comportă riscuri ca bisericile să fie vândute, înstrăinate, reorganizate, ca şi orice proprietate privată, susţine juristul Iulian Moraru, scrie Ziarul de Gardă.

Ziarul de Gardă: Biserica Domnului, banii oamenilor şi SRL-ul preotului
(Foto: zdg.md)

În ultimii ani, în capitala R. Moldova, au fost construite mai multe biserici ortodoxe. Dacă cele care au supravieţuit perioadei sovietice aparţin statului, fiind date în folosinţă comunităţilor ortodoxe, locaşele noi de cult ajung tot mai des în proprietate privată, fiind înregistrate pe numele unor persoane care, prin coincidenţă, sunt preoţi.

Preoţii preferă să tacă despre tranzacţiile lor cu locaşele sfinte

Biserica sf. Andrei din Capitală

Biserica Sf. Andrei din sectorul Buiucani a fost dată în exploatare în 2002. Iniţial, după construcţie, locaşul a ajuns în proprietatea preotului Serghei Răilean, iar în 2008 acesta a donat-o fiului său, Eugen Răilean, care mai deţine şi o casă individuală de locuit, ridicată pe acelaşi teren cu biserica. Terenul în întregime aparţine municipiului Chişinău şi a fost oferit gratuit pentru construcţia lăcaşului de cult. L-am contactat telefonic pe Eugen Răilean pentru a afla punctul său de vedere, deoarece a devenit proprietarul de jure al unei biserici şi al unor bunuri bisericeşti care aparţin de facto unei comunităţi. Acesta a refuzat să discute, declarând că toată informaţia o putem obţine de la Mitropolie şi a închis telefonul.

Biserica sf. Ioan Iacob Hozevitul din str. Mircea cel Bătrân

Pub

Biserica Sf. Ioan Iacob Hozevitul din str. Mircea cel Bătrân din Chişinău este înălţată, de mai bine de 10 ani, tot pe un teren oferit gratuit de municipalitate. Deşi biserica aparţine parohiei, în 2012, arhondaria (hotelul bisericesc) a fost înstrăinată. Astfel, preotul Alexei Semionov a devenit noul proprietar al acesteia, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Reporterii Ziarului de Gardă l-au contactat telefonic pe Alexei Semionov, solicitând să spună în ce condiţii a avut loc tranzacţia şi care a fost suma cu care acesta a cumpărat hotelul bisericesc. Preotul ne-a solicitat „să îl sunăm după masă”, iar apoi nu a mai răspuns deloc nici în ziua respectivă, nici în zilele următoare.

Un caz similar constatăm pe aceeaşi stradă, Mircea cel Bătrân. Biserica Sf. Proroc Ilie Tesviteanu nu mai aparţine în totalitate parohiei. Din 2011, cetăţeanul Iurie Zagnat a devenit co-proprietar, cu 58%, a uneia dintre cele două clădiri ale locaşului, iar comunitatea a rămas cu 42%. Am încercat să solicităm opinia preotului bisericii, Gheorghe Zagnat, referitoare la sensul şi riscurile acestei tranzacţii. La telefonul bisericii a răspuns o femeie care a cerut datele de contact spunându-le reporterilor ZdG că preotul singur îi va contacta. Deoarece nu au mai fost sunaţi, jurnaliștii de la ZdG au revenit repetat în ziua următoare. A răspuns aceeaşi persoană care a refuzat să îi facă legătura cu preotul sau să ofere numărul său de telefon.

Biserica Sf. Proroc Ilie Tesviteanul din sectorul Ciocana al Capitalei

Sf. Proroc Ioan Botezătorul şi Sfântul Valeriu, proprietăţi private ale parohilor

Şi Biserica Sf. Proroc Ioan Botezătorul din sectorul Botanica este ridicată pe un teren municipal. Clădirea locaşului, însă, este în proprietatea lui Feodor Bortă, paroh al acestei biserici. ZdG a încercat să aflăm de ce acest bun al comunităţii e trecut în acte ca un bun ce aparţine doar preotului. Feodor Bortă a declarat că aşa a decis consiliul parohial, adăugând că „nu contează, astea-s problemele noastre, nu a dvs., că noi facem biserică pentru popor, nu pentru noi personal, dar aşa a fost situaţia că trebuia să o înregistrăm pe noi”.

Biserica Sf. Proroc Ioan Botezătorul din sectorul Botanica al Capitalei

Construcţia Bisericii Sf. Mucenic Valeriu din str. Bogdan Voievod, Chişinău, a început în anul 2000. Iniţial, aceasta a fost înregistrată pe numele preotului Valeriu Bazatin, însă în 2003 a fost trecută în proprietatea „Bazat-Cons” SRL, companie specializată în construcţia clădirilor şi a reţelelor inginereşti, avându-l în calitate de fondator şi administrator chiar pe preotul Valeriu Bazatin. Jurnaliștii l-au întrebat pe preot cum a ajuns un locaş de cult în proprietatea unui SRL. „Încă de la bun început, sponsorii care s-au apucat să construiască biserica au înaintat această condiţie”, a spus părintele Valeriu după care a încercat să devieze de la subiect. După ce am specificat că tot el este şi proprietar al acelui SRL, preotul Bazatin a confirmat că firma şi biserica îi aparţin, specificând că ar mai fi o explicaţie pe care nu vrea să o expună, dar că enoriaşii ştiu totul. Tot firmei „Bazat-Cons” a parohului Bazatin îi aparţine şi o construcţie accesorie bisericii, amplasată la stradă. O parte din ea este, în prezent, dată în arendă unei bănci comerciale care şi-a deschis acolo o reprezentanţă.

O parte din construcția accesorie bisericii „Sf. Mucenic Valeriu” este dată în locațiune unor agenți comerciali, inclusiv unei bănci.

 Citește continuarea pe Ziarul de Gardă. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub