Ziarul de Gardă: Ambasadorii Republicii Moldova în Elveția și Japonia au cele mai mari indemnizații

Cele mai mari indemnizații lunare din misiunile diplomatice le primesc ambasadorii Republicii Moldova în Elveția și Japonia, relatează Ziarul de Gardă.

Ziarul de Gardă: Ambasadorii Republicii Moldova în Elveția și Japonia au cele mai mari indemnizații
(Foto: trm.md)

Tudor Ulianovschi, Ambasadorul Republicii Moldova în Elveția primește circa trei mii de euro, iar Ambasadorul țării noastre în Japonia, Vasile Bumacov, primește o indemnizație de circa 2750 de euro. Ceilalţi ambasadori ridică lunar indemnizaţii de aproximativ 2 mii de euro.

Indemnizaţia lui Tudor Ulianovschi dar şi cele ale întreg corpului diplomatic care activează la Geneva au fost majorate printr-o hotărâre luată de Guvernul Filip în octombrie 2016, decizie motivată prin scumpirea nivelului de trai în Elveția și devalorizarea francului elvețian în raport cu moneda euro. Cei doi consilieri ai misiunii ridică lunar indemnizaţii de 2975 de franci elveţieni, echivalentul a 2550 de euro (la cursul euro/franc elveţian din 1 noiembrie 2017). Misiunea are doi secretari, care ridică lunar, după indexare, câte 2800 de franci elveţieni (aproximativ 2400 de euro).

Pub

Consilierul misiunii diplomatice din Japonia are o indemnizaţie de 2720 de USD (aproximativ 2300 de euro). Totuşi, situaţia din cadrul misiunii diplomatice în Japonia este diferită faţă de cea din Elveţia, pentru că indemnizaţiile acestora au fost stabilite încă în 2015, mai scrie Ziarul de Gardă.

Majorarea indemnizaţiilor misiunii diplomatice la Geneva a fost necesară pentru că aceasta ar fi „unica misiune a ţării noastre cu multiplă acreditare pe multilaterală (circa 200 organizaţii internaţionale şi agenţii specializate cu sediul la Geneva) şi dublă acreditare pe bilaterală (Elveţia şi Liechtenstein)", este una din explicațiile oferite de Ministerul Afacerilor Externe pentru Ziarul de Gardă.

"Indemnizaţiile personalului diplomatic şi administrativ-tehnic al misiunii R. Moldova rămân în continuare foarte mici în comparaţie cu misiunile diplomatice ale altor ţări la Geneva. Pentru majoritatea statelor, inclusiv pentru statele slab dezvoltate, Geneva/Elveţia se află într-o categorie separată de salarizare faţă de alte capitale”, a mai precizat MAEIE.

Tudor Ulianovschi a venit cu o replică la cele expuse în articolul realizat de Ziarul de Gardă și dezminte unele date prezentate.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub