ZdG: Semnăturile lui Dodon n-au valoare juridică! Socialistul: Pot fi utilizate!

Semnăturile colectate de către Partidul Socialiștilor pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului Dorin Chirtoacă nu au nicio putere juridică și nu pot fi folosite pentru organizarea unui plebiscit. Declarații în acest sens au fost făcute de către președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, pentru zdg.md.

Și analistul politic Igor Boțan confirmă că această campanie de colectare a semnăturilor contra lui Chirtoacă nu este nimic altceva decât o acțiune politică, transmite UNIMEDIA.
ZdG: Semnăturile lui Dodon n-au valoare juridică! Socialistul: Pot fi utilizate!
Dodon vs Chirtoacă (Colaj: UNIMEDIA)

Deși Judecătoria sectorului Centru a refuzat să înregistreze grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului de demitere a primarului de Chişinău, Igor Dodon a continuat procesul de colectare a semnăturilor și și-a propus să adune peste 100 000 de adepți ai plebiscitului de demitere a primarului general al municipiului Chișinău.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunțat că timp de două săptămâni circa 27 de mii de chișinăuieni și-au pus semnătura în cadrul campaniei „Chișinăul are nevoie de altceva”.

„Practic, semnăturile nu pot fi folosite în scop electoral. Odată ce instanța de judecată nu a admis crearea unui grup de lucru pentru organizarea unui referendum, totul s-a încheiat. Tot ce se întâmplă acum cu colectarea semnăturilor nu este decât o campanie politică, iar PSRM ca partid politic, poate face așa ceva. Semnăturile însă nu au putere juridică. Teoretic, dacă la semnare nu se cere buletinul de identitate, o persoană poate indica un nume fals sau alte date care nu corespund adevărului”, a declarat Ciocan pentru ZdG.

În replică, Dodon se apără și spune că  decizia instanței nu este definitivă. „Acum Curtea de Apel Chișinău se va expune definitiv. În a doilea rând, lansarea referendumului poate fi lansată pe două căi, sau prin grupul de inițiativă, sau prin decizia CMC. Aceste semnături pot fi utilizate pentru ambele căi: sau pentru a argumenta suplimentar necesitatea referendumului la Curtea de Apel Chișinău sau pentru a convinge Consiliul în primele ședințe despre necesitatea referendumului”, spune președintele PSRM.

Și analistul politic Igor Boțan crede că acțiunea inițiată de socialiști este una de PR. „Este vorba de o manifestație politică. Ei au nevoie de cât mai multe semnături pe care să le folosească în lupta politică. Să nu uităm că în aproximativ un an de zile va începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. Ei își consolidează poziția politică. Faptu că poți semna fără buletin arată că pentru ei contează doar să adune semnăturile și să le folosească politic. Chirtoacă nu este în pericol, nu. Nici nimeni nu are interesul să-l demită. Lui Dodon îi trebuie doar ca să se afirma ca politician”, spune Boțan, citat de ZdG în versiunea tipărită.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub