Voronin, despre ultima decizie a Curții Constituționale: Prin aceasta se încearcă înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”

Vladimir Voronin susține că ultima decizie a Curții Constituționale este anticonstituțională și e o decizie motivată politic, precum că legea din 1989 cu privire la funcționarea limbilor este una „depășită”. Fostul președinte al statului se declară revoltat și afirmă că această decizie are drept scop înlocuirea pe viitor a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în articolul 13 din Constituția Republicii Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„E o a doua încercare anticonstituțională și antistatală a judecătorilor Curții Consituționale. Aceștia sisțin că legea din `89 este o „lege depășită”. Nu am auzit nici într-un stat, nici în instituțiile europene despre „legi depășite”. Este o decizie absolut absurtă, ilegală și neconstituțională. A fost luată în scopuri politice.

Datorită acelor legi anterioare, limba rusă a fost introdusă în legislație, iar eliminarea ei poate duce la conflice serioase. Această hotărâre provoacă și la alte probleme, precum și eliminarea din Constituție. Ea (n.r. - limba rusă) o să fie vorbită în continuare în Moldova. Scopul acestei decizii este eliminarea limbii moldovenești. Logica este foarte simplă, a acestor deputați primitivi.

Sintagma „limba moldovenească va fi înlocuită cu „limba romanâ”. Clar lucru, în favoarea Bucureștiului, de agentul român Mihai Ghimpu”, a menționat președintele comuniștilor.

Mai mult, Voronin susține că decizia de a schimba limba aparține poporului, iar datele Recensământului din 2011 arată că majoritatea declară că vorbesc limba „moldovenească”.

Vreau să reamintesc celor care au acaparat CC, unica metodă de a identifica limba și identitatea, este decizia noastră, a poporului, nu a Parlamentului. Din recensământ vedem că majoritatea cetățenilor se declară moldoveni și de 3 ori mai mulți susțin că vorbesc limba moldovenească decât cei care se declară vorbitori de limbă română. Noi ne rezevărm dreptul de a da cea mai hotărâtă respingere acestei decizii”, a declarat Voronin, astăzi, într-o conferință de presă. 

Amintim că recent Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea celor șapte deputați din PL, care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției.

Curtea Constituțională (CC) a declarat Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată pe 1 septembrie 1989, care oferea limbii ruse statut de limbă de comunicare, ca fiind desuetă (care nu mai corespunde spiritului vremii).

CC a constat că „națiunile statelor succesoare ale URSS pot utiliza ca limbă de comunicare orice limbă doresc, important fiind actul înțelegerii”.

Potrivit articolului 13 din Constituție, în Republica Moldova limba de stat este limba moldovenească, iar în 2011, CC a emis o decis precum că limba de stat a R. Moldova este română. Totuși, limba rusă beneficiază de un statut special, manifestat în special (i) prin obligativitatea traducerii tuturor legilor și a altor acte normative în limba rusă; (ii) prin garantarea realizării drepturilor minorităților naționale la educație preșcolară, la studii primare, medii, superioare și postuniversitare în limba rusă; și (iii) prin posibilitatea persoanelor aparținând minorităților naționale de a se adresa instituțiilor publice în limba rusă și de a primi răspuns în această limbă.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.