Citește toate știrile la acest subiect

Vladislav Gribincea, despre cazul lui Andrei Brăguță: O situaţie regretabilă care ne poate confirma că în Moldova nimeni nu este păzit şi nu are garanţia că nu i se pot întâmpla situaţii similare

"MAI putea spune că – da, am greşit şi nu vom mai admite aşa ceva. În schimb, a încercat mușamalizarea cazului destul de grav şi neprofesionist. Cred că în astfel de cazuri, în ţările cu democraţie avansată aveau să urmeze demisii la nivelul cel mai înalt".

Declarațiile au fost făcute de juristul Vladislav Gribincea, președintele asociației Centrul pentru Resurse Juridice, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vladislav Gribincea, despre cazul lui Andrei Brăguță: O situaţie regretabilă care ne poate confirma că în Moldova nimeni nu este păzit şi nu are garanţia că nu i se pot întâmpla situaţii similare
(Foto: UNIMEDIA)

Gribincea a menționat că pentru un caz similar, în alte ţări, cei implicați, sunt aspru traşi la răspundere, inclusiv poliţiştii care au admis maltratarea lui de către codeținuți, se pare la chiar indicațiile polițiștilor.

„Maltratarea a durat mai mult de o oră, în această perioadă poliţiştii, gardienii din Centru de detenție nu au reacționat, în genere. Ulterior neadministrarea tratamentului medical necesar, aparenta contrafacere a certificatelor medicale de deces confirmă un singur lucru că s-a mușamalizat. Nu trebuie să-i scrii în lege unui poliţist că dacă persoana este bolnavă şi dacă medicul recomandă eşti obligat să-l duci la medic. Există bun simţ pe care nimeni nu l-a anulat şi pe care autorităţile publice sunt obligate să-l urmeze. Repet, problema în acest caz nu este în lege, ci în cei care o aplică”, a ținut să precizeze juristul. 

Pub

„Sunt aproape sigur că plasarea lui Andrei într-o celulă specială cu persoane violente a fost făcută deliberat cu scopul ca acesta să fie maltratat de către codeținuți nu până la moarte, ce-i drept, ca ulterior el să se calmeze şi să-şi dea seama că s-a comportat inadecvat cu polițiștii. Cred că maltratarea lui de către codeținuți a fost o sancțiune pentru comportamentul brutal în adresa poliţiei. Această maltratare a fost făcută cu acordul tacit, ba chiar, cred că, la solicitarea gardienilor din penitenciar. Gardienii din penitenciar nu au nimic cu această comportare brutală şi mai degrabă este vorba despre o indicație de undeva din altă parte ca acesta „să fie învăţat minte”, mai ales că el s-a comportat brutal cu mai mulţi poliţişti. Cred că nu este o banală situaţie în care gardienii au făcut deliberat chestia asta. Cred că este implicat şi cineva de mai sus care a transmis mesajul gardienilor ca acesta să fie maltratat. Poliţiştii nu mai maltratează ei însăşi, cum o făceau înainte, dar nu renunţă la intenţiile proaste ca persoanele să fie „învăţate minte” aşa cum cred ei că ar trebui să fie.”

„Cu regret, comportamentul poliţiei, judecătorilor, procurorilor, Ministerului de Interne (MAI) confirmă încă o dată că pentru ei contează confortul propriu mai mult, decât viaţa unui om”, a mai adăugat acesta.

UNIMEDIA amintește că în investigațiile inițiate de Procuratura Generală, s-a constatat că Braguța a fost bătut de alți patru deținuți, cu care se afla în cameră. Mai mult, Braguța a fost bătut cu acordul gardienilor, care, potrivit procurorilor, nu au întreprins nimic.

Procurorii mai spun că victima a fost torturat timp de o oră și jumătate. Alți deținuți din Izolatorul nr. 13 au declarat că Braguța striga după ajutor și bătea cu pumnii în ușa celulei.

UNIMEDIA amintește că acum două săptămâni un bărbat de 32 de ani, Andrei Brăguță, a murit în Penitenciarul nr. 13, în timp ce se afla în arest preventiv

Rudele acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul. De cealaltă parte, administrația pușcăriei spune că tânărul s-a stins de pneumonie. Bărbatul primise mandat de arestare, reținut fiind pentru că ar fi insultat inspectorii de patrulare.

Ulterior, abia după ce tragedia lui Andrei Brăguță a fost relatată pe larg în mass-media, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Administrației Penitenciarelor au ieșit într-o conferință de presă în care au anunțat demararea unor anchete de serviciu și au dat asigurări că toți cei vinovați vor fi sancționați potrivit legii. 

Pe anumite aspecte și detalii ale cazului, declarațiile reprezentanților autorităților implicate se contrazic. În același timp, și IGP a venit cu o versiune a întregului incident, menționând că tânărul a fost reținut pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. La cerințele legale de a opri, a ignorat solicitarea, continuând deplasarea pe contrasens, arătând prin fereastră gesturi indecente, iar după ce a fost reținut a avut un comportament agresiv.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub