Vladimir Putin: Moscova, dispusă să facă tot posibilul pentru reglementarea conflictului transnistrean

Moscova va face tot posibilul pentru soluționarea diferendului transnistrean, a promis președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul întâlnirii de ieri cu președintele moldovean, Igor Dodon, la Soci - celebra stațiune pe coasta rusă a Mării Negre - în marja Consiliului șefilor de stat din CSI și a Consiliului economic eurasiatic, relatează agenția de presă TASS.

Vladimir Putin: Moscova, dispusă să facă tot posibilul pentru reglementarea conflictului transnistrean
(Foto: facebook.com / Igor Dodon)

„Vom face tot ce este necesar pentru soluționarea conflictului transnistrean, vom garanta cu siguranță acele înțelegeri care pot și trebuie să apară în cele din urmă pentru a rezolva această problemă o dată pentru totdeauna în interesul tuturor persoanelor care trăiesc acolo”, a afirmat Putin.

La rândul său, Dodon și-a exprimat recunoștința față de Rusia - „din partea poporului moldovenesc din partea stângă și dreapta a Nistrului”, pentru poziția acesteia în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

Pub

Igor Dodon a spus că după alegerile parlamentare, care vor avea loc anul viitor, se va reveni la reglementarea politică a conflictului din regiunea transnistreană. „Sunt sigur că va exista un parlament pro-moldovenesc la Chișinău care se va orienta spre rezolvarea acestei probleme foarte importante”, a adăugat el.

În același timp, președintele Vladimir Putin a recunoscut că apreciază în mod deosebit eforturile lui Igor Dodon de a normaliza relațiile ruso-moldovene.

„Apreciem eforturile dumneavoastră de a normaliza relațiile ruso-moldovene, vedem că acest proces nu este ușor, dar plecăm de la faptul că atât poporul moldovean, cât și poporul Federației Ruse sunt interesate de o evoluție pozitivă”, a spus șeful statului rus.

Putin a mai declarat că Rusia „fără îndoială, își va construi pe viitor contactele economice pornind de la nivelul interacțiunii noastre politice”.

„În prezent, dorim să vă sprijinim intenția sinceră de a reclădi și de a dezvolta relațiile ruso-moldovene”, l-a asigurat pe Dodon președintele rus.

Menționăm că relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au tensionat după ce Guvernul de la Chișinău a expulzat cinci diplomați ruși de la Ambasada Federației Ruse din Republica Moldova și l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persona nongrata. În plus, Moscova a criticat intenția Chișinăului de a supune dezbaterii la recenta Adunare Generală a ONU problema retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană.

UNIMEDIA amintește că șeful statului Igor Dodon se află în aceste zile la Soci.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub