(video/update) Critici gârlă la adresa RM. Monica Macovei: „Dodon și Plahotniuc își continuă proiectul pentru a scoate Moldova de pe drumul european”

Republica Moldova trebuie să termine cu ipocrizia și să continue parcursul european, dar nu să îl mimezi. Declarațiile aparțin europarlamentarei Monica Macovei.

„Moldova a primit în ultimii trei ani peste 300 de milioane de euro, pentru reformele în justiție, pentru administrație și pentru infrastructură. De ce? Pentru ca Republica Moldova să intre în familia europeană. Dar Dodon și Plahotniuc își continuă proiectul pentru a scoate Moldova de pe drumul european. Ne-am opus votului uninominal în Moldova, așa cum a recomandat și Comisia de la Veneția, pentru că folosea numai oligarhilor și prietenilor lui Putin, și nu aparținea populației, al cărui vot era colectat și numărat incorect. Ei ne-au ignorat și pe noi în decizia noastră și Comisia de la Veneția și au votat votul uninominal. Moldova trebuie să înceteze să cu ipocrizia, clasa politică din Moldova trebuie să înceteze cu ipocrizia. Și trebuie sancționată prin condiționarea, de respectarea principiilor democratice și de a nu fura din banii de la UE”.

Rebecca Harms

Europarlamentara Rebecca Harms spune că acordarea asistenței macro-financiare trebuie să fie condiționată, iar prin Acordul de Asociere să oblige autoritățile moldovene să facă reformele necesare.

„Aș vrea să spun un cuvânt despre reforma electorală în primul rând. Eu cred că această reformă este polarizată și nu ar trebui să se facă cu un an înainte de următoarele alegeri. Este cea mai importantă critică venită din partea Comisiei de la Veneția, pentru că trebuie niște pregătiri din partea celor care guvernează Moldova. Eu cred că această reformă electorală nu va duce la o mai mare credibilitate a politicienilor și la scăderea corupției la nivel politic. Acest lucru s-ar fi putut face prin măsuri mult mai bune, cum a spus și Comisia de la Veneția, dacă s-ar fi făcută mai transparentă finanțarea partidelor și dacă ar fi exista o mai mare independență a mass-mediei. Cu toate aceste critici, UE trebuie să rămână un partener de încredere a Moldovei. Avem posibilitatea prin punerea în aplicare a Acordului de Asociere să facem ceva să îmbunătățim situația, însă asistența macro-financiară nu ar trebui să fie oferită fără niciun fel de condiții. Tocmai cetățenii moldoveni doresc ca noi să cerem un succes în lupta corupției”.

Petras Auštrevičius

Europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportor permanent pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM, a declarat că schimbarea sistemului electoral este o mișcare neașteptată din partea unui partener UE.

„Deja a treia oară în ultimele cinci luni discutăm despre situația din Moldova. Ca raportor permanent, nu mi-aș dori acest timp de atenție pentru Moldova în mod repetat. În primul rând vreau să mă adresez autorităților moldovene și să mă adresez acestora foarte sincer. Îmi lipsesc două lucruri din politica de acolo. Este o lipsă de consens în politică. Să nu vă așteptați ca Bruxelles să facă totul pentru dumneavoastră. Consensul trebuie să fie construit zilnic la Chișinău. Într-adevăr, adoptarea acestei legi parlamentare nu este o mișcare pe care o așteptăm din partea unui partener al UE. Organisme importate respectabile sunt ignorate”, a declarat Petras Auštrevičius.

Cristian Preda

Comisiei de la Veneția, orice acordare financiară din parte UE trebuie să fie condiționată. Declarațiile aparține europarlamentarului Cristian Preda.

Preda mai spune că asistența macro-financiară trebuie să fie sistată. „Mai mult decât atât, trebuie să fie o strictă monitorizare a legii electorale și evoluției politice din Republica Moldova din partea Comisiei Europene, a Serviciului European de Acțiune Externă și a Parlamentului European. Consider că cinci membri a acestui Parlament să se alăture acestui grup de monitorizare”, a declarat Preda.  

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.