Citește toate știrile la acest subiect

(video) Visternicean, rezervat în privința proiectului privind majorarea salariilor judecătorilor

Membrul reales al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, nu exclude faptul că judecătorii nu vor avea prea curând salarii majorate, așa cum au promis autoritățile. Suspiciunile magistratului au fost expuse în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.

„S-a decis ca, concomitent să se meargă cu acest pachet: ridicarea salariilor, responsabilitatea judecătorilor, crearea condițiilor de lucru. Astazi primim la CSM pachetul anti-corupție pentru a fi promovat de urgență, dar despre proiectul de lege cu salarizarea, nici vorbă. E în drum de la Guvern spre Parlament. Dar, practic, de Guvern au fost acceptate împreună. Mă tem că se va rătăci acest proiect. Am careva rezerve. Dacă în bugetul pentru 2014 nu va fi inclus și proiectul de lege privind mărirea salariilor pentru judecători, ulterior va fi foarte simplu să nu fie adoptat în Parlament, pentru că nu va avea acoperire financiară. Sau va fi necesar de modificat bugetul. Dar asta mai durează", a declarat Dumitru Visternicean.

Tototdată, magistratul și-a manifestat și anumite rezerve cu referire la pachetul de legi anti-corupție aprobat de Guvern. „Vă închipuiți în situația în care noi suntem acum, trece pachetul anti-corupție și sunt sancțiunile prevazute, din salariul actual se taie 30%, atunci cu ce rămânem?! Cred că nu este argumentat. În RM, în situația noastră, așa sancțiune față de judecători este prematură", a precizat membrul CSM.

Pub

Întrebat dacă susține tăierile de salarii ca formă de disciplinare a judecătorilor, magistratul s-a arătat categoric împotrivă. „Doar atunci când voi fi convins că salariile sunt de așa natură că el, judecătorul, poate să existe, doar atunci când vor fi majorate salariile. Dar să vedem care va fi situația. La sumele anunțate vom ajunge în 2016, dar după cum evoluează situația economică din RM, am unele rezerve că în 2016 la valoarea leului din 2013 va fi cam aproximativ ceea ce primim noi acum", a mai precizat Visternicean.

Nici eliberarea din funcție a judecătorului ca formă de sancțiune disciplinară nu este agreată de membrul CSM. „Eliberarea din funcție este ultima variantă, ultima soluție. Trebuie să fie ca excepție. În Germania se face prin impiciment, ca la președintele țării", a mai spus Dumitru Visternicean.

UNIMEDIA amintește că la 16 octombrie Guvernul a aprobat pachetul de legi anti-corupţie, printre care se numără și inițiativa legislativă ce prevede răspunderea disciplinară a judecătorilor. Printre sancțiunile prevăzute în proiect se numără: tăierile de salariu, lipsirea de privilegii sociale și eliberarea din funcția de judecător. De asemenea, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a anunțat că salariile judecătorilor din R. Moldova vor crește începând cu anul 2013. În unele cazuri chiar și de 3-5 ori.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub