(video) Valeriu Pașa: Plahotniuc și-a făcut inamici foarte serioși în Rusia. Liderul PD nu poate fugi nici măcar cu avionul

După ce a capturat întreaga Moldova, Vladimir Plahotniuc a nimerit în propria capcană. Mai mult, liderul PDM i-a făcut drept inamici nu doar pe majoritatea moldovenilor, ci și pe câteva persoane influente din Federația Rusă.

Declarația aparține activistului civic Valeriu Pașa și a fost făcută în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

(video) Valeriu Pașa: Plahotniuc și-a făcut inamici foarte serioși în Rusia. Liderul PD nu poate fugi nici măcar cu avionul
(Foto: UNIMEDIA/Igor Rotari)

Potrivit lui Pașa, relațiile lui Plahotniuc cu „oamenii influenți” din Federația Rusă s-au înrăutățit din cauza celor 22 de miliarde de dolari spălate prin sistemul bancar moldovenesc. 

„Există o tensiune foarte mare între Plahotniuc și oameni influenți din Federația Rusă. Având inamici atât de influenți în Federația Rusă, Plahotniuc nu poate să fugă nici măcar cu avionul. Cert este că parte a acestui proces este Veaceslav Platon. Nu întâmplător tot ieri a apărut un video în care vedem că Platon discută la un ceai tot felul de scheme cu democratul Andronache. Cei doi vorbeau despre scheme de 20 de milioane de euro. De asta suntem săraci, fiindcă niște tipi șmecheri operează cu așa cifre”, spune Valeriu Pașa. 

Pub

Valeriu Pașa spune că nota înmânată ambasadorului rus demonstrează lupta care se duce la nivel înalt între cercuri influente din Moldova și Federația Rusă. 

„Nota respectivă este parte a unei lupte duse la nivel foarte înalt, de oameni foarte influenți din administrație. Cert este că Plahotniuc și-a făcut niște inamici foarte influenți în Federația Rusă. Plahotniuc este atât de șmecher că până la urmă s-a șmecherit și pe el. El controlează totul, dar nu și-a făcut o strategie de „exit”. El este condamnat să controleze RM. În momentul când pierde RM, el se expune pericolului. S-a băgat într-un colț de unde nu poate ieși”, a adăugat invitatul.

Activistul civic spune că deși în nota înmânată ambasadorului rus nu se menționează numele politicianului de la Chișinău, în privința căruia Moscova a transmis cel puțin 15 solicitări de punere sub monitorizare internațională, ar fi vorba de Vladimir Plahotniuc. 

„Din ce a apărut public cunoaștem că este o persoană în adresa careia s-a încercat din partea Federației Ruse să fie pusă sub monitorizare de către interpol. Din presă demnă de încredere înțelegem că este vorba despre dl Plahotniuc. Plahotniuc nu este nici demnitar, nici funcționar public în RM ca să fie protejat. Pentru RM, Plahotniuc este un simplu cetățean. Faptul că ei nu fac publice aceste informații, trezește semne de întrebare”, a adăugat Valeriu Pașa. 

UNIMEDIA amintește că premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-au înmânat joi, 9 martie, ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, o „notă” în care este descris modul în care demnitarii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. 

De asemenea, este descris „modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate. Solicitările au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor moldoveni”, se mai scrie în comunicat.

Potrivit actului, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reținuți oficiali ai băncii amintite, iar judecători și executori au fost puși sub învinuire, unii dintre ei fiind trimiși deja în judecată.

Ulterior, presa a scris că până ca „nota de protest” să fie transmisă ambasadorului Federației, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu diplomații occidentali la care le-a spus despre încercările Rusiei de a se asigura că Interpol a lansat procedura de monitorizare a liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

Aceeași sursă scrie că, de mai bine de jumătate de an, Plahotniuc nu a părăsit Moldova.

 Liderul PDM nu a comentat acuzațiile aduse.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub