(video/update) Ultima oră: Igor Dodon a rămas fără atribuția de a-l numi pe Eugen Sturza în calitate de Ministru al Apărării

(update 16:25) Igor Dodon a rămas fără atribuția de a numi Ministrul Apărării. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională. 

Potrivit deciziei CC, Igor Dodon a încălcat deliberat Constituția prin refuzul de a-l numi pe Eugen Sturza în calitate de Ministru al Apărării. Respectiv, după CC această atribuție i-a fost luată lui Igor Dodon.

(video/update) Ultima oră: Igor Dodon a rămas fără atribuția de a-l numi pe Eugen Sturza în calitate de Ministru al Apărării
(Foto: conscourt.md )

Acum, prim-ministrul, Pavel Filip, sau președintele Parlamentului, Andrian Candu, urmează să semneze în calitate de președinte interimar și să primească jurământul lui Sturza.

„Curtea Constituțională emite următorul aviz:

  1. Se constantă ca circumstanță, care justifică interimatul funcției de președinte a Republicii Moldova în cadrul procedurii de remaniere refuzul deliberat al președintelui de ași îndeplini obligația constituțională de numire a candidatului propus repetat de prim-ministru, ceea ce constituie în sensul articolului 91 din Constituție imposibilitatea temporară de ași îndeplini atribuția actuală.
  2. În temeiul articolului 91 de Constituție, în ordinea exercitării interimatului, președintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de președinte interimar, decretul cu denumire a ministrului al Apărării și va primi jurământul acestuia.
  3. Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus unei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în hotărârea Curții. 

Pub

Reprezentantul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a catalogat această decizie ca fiind una ilegală, iar totul fiind un circ. 

„Ce putem spune. Circul continuă. Rolurile au fost repartizate și executate. Noi nu putem să înțelegem cum, Curtea Constituțională dând aviz în cazul domnului Vlad Filat a constatat că acei miniștri în privința cărora planează dubi de corupție nu pot fi numiți din nou, și astăzi că dumnealor, deși deasupra domnului Sturza sunt dubi care au fost făcute publice de mass-media, cu privire la acele zeci de mii de euro, care au fost primite de dânsul nu se știe pentru ce, acest argument deja nu mai este plauzibil. Condamnăm această hotărâre și vom rămâne pe pozițiile noastre”, a afirmat Lebedinschi. 

(update 16:00) Hotărârea Curții Constituționale la sesizarea depusă de către Guvern privind constatarea circumstanțelor care justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova.

Decizia Curții Constituționale urmează să fie expusă astăzi, la ora 16:00.

(update 13:39) Curtea Constituţională a respins solicitarea consilierului prezidenţial în domeniul juridic şi al relaţiilor instituţionale, Maxim Lebedinschi, cu privire la recuzarea judecătorilor Tudor Panțîru, Aurel Băieșu, Igor Dolea, Vasile Zaporojan și Victoria Iftodi.

(12:00) Curtea Constituțională examinează, sesizarea depusă de către Guvern privind constatarea circumstanțelor care justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova.

UNIMEDIA transmite live evenimentul.

Menționăm că, în septembrie, curent, premierul Pavel Filip a propus candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării, însă șeful statului, Igor Dodon, a refuzat-o în mod repetat.

Acum trei zile, Curtea Constituţională a decis că refuzul repetat al președintelui de a numi miniştrii înaintați de Guvern poate fi considerat drept o încălcare a prevederile Legii Supreme și că astfel există temei pentru instituirea interimatului funcției.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub