Citește toate știrile la acest subiect

(video/update) Detalii șocante: Andrei Braguța, bătut timp de o oră și jumătate de patru deținuți; Bătea cu pumnii în ușa celulei

(update 14:32) Noi detalii în cazul decesului lui Andrei Braguța. În investigațiilor inițiate de Procuratura Generală, s-a constatat că Braguța a fost bătut de alți patru deținuți, cu care se afla în cameră. Mai mult, Braguța a fost bătut cu acordul gardienilor, care, potrivit procurorilor, nu au întreprins nimic.

(video/update) Detalii șocante: Andrei Braguța, bătut timp de o oră și jumătate de patru deținuți; Bătea cu pumnii în ușa celulei
(Foto: UNIMEDIA)

Procurorii mai spun că victima a fost torturat timp de o oră și jumătate. Alți deținuți din Izolatorul nr. 13 au declarat că Braguța striga după ajutor și bătea cu pumnii în ușa celulei.

Potrivit procurilor, Andrei Braguța s-a aflat în custodia oamenilor legii timp de 252 de ore. Pe data de 23 august, victima a fost dusă la Spitalul Clinic de Psihiatrie, iar pe data de 24 august a fost adus înapoi în penitenciarul nr.13. Ulterior a fost transportat la Penitenciarul nr. 16, unde sunt condiții de spital. 

Pub

Doi dintre deținuți au fost plasați în arest preventiv în această cauză penală, iar ceilalți doi îți continuă detenția provizorie în cauzele penale anterioare.

„Trei polițiști sunt reținuți. Persoanele publice sunt plasate în izolatorul CNA. Vor fi apreciate si acele semne de întrebare față de anumite sisteme. Până la survenirea decesului mai avem ce investiga, tratamentul inuman fata de unele persoane. Expertiza arată că bărbatul s-a stins din cauza unei pneumonii. Dacă aceasta pneumonie s-a dezvoltat în timp ce Braguța era în custodia statului sau înainte de asta, urmează să stabilim. Avea lovituri peste cap și membre”.

(12:30) Procuratura Generală organizează un briefing de presă privind evoluţia investigaţiilor în cazul decesului, la 26 august 2017, în Penitenciarul nr.16 Pruncul, a cetățeanului Andrei Braguţa.

Evenimentul va avea loc luni, 4 septembrie 2017, ora 14:00, la sediul Procuraturii Generale (mun.Chişinău, str.Bănulescu Bodoni, 26).

UNIMEDIA transmite evenimentul live.

UNIMEDIA amintește că acum două săptămâni un bărbat de 32 de ani, Andrei Brăguță, a murit în penitenciar, în timp ce se afla în arest preventiv

Rudele acuză oamenii legii că l-ar fi bătut și astfel ar fi survenit decesul. De cealaltă parte, administrația pușcăriei spune că tânărul s-a stins de pneumonie. Bărbatul primise mandat de arestare, reținut fiind pentru că ar fi insultat inspectorii de patrulare.

Cazul a fost mediatizat intens, iar opinia publică s-a revoltat față de tratamentul la care sunt supuse persoanele din închisori. Mai multe persoane din spațiul public au acuzat responsabilii de incompetență în serviciu

Ulterior, abia după ce tragedia lui Andrei Brăguță a fost relatată pe larg în mass-media, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Administrației Penitenciarelor au ieșit într-o conferință de presă în care au anunțat demararea unor anchete de serviciu și au dat asigurări că toți cei vinovați vor fi sancționați potrivit legii. 

Pe anumite aspecte și detalii ale cazului, declarațiile reprezentanților autorităților implicate se contrazic. În același timp, și IGP a venit cu o versiune a întregului incident, menționând că tânărul a fost reținut pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. La cerințele legale de a opri, a ignorat solicitarea, continuând deplasarea pe contrasens, arătând prin fereastră gesturi indecente, iar după ce a fost reținut a avut un comportament agresiv.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub