(video) Un vis devenit realitate: Halterofilul Ștefan Roșca are propriul automobil

În adolescență a fost campion naţional, însă, din cauza unui accident tragic, în urma căruia i-au fost amputate ambele picioare, a renunţat la box şi s-a orientat spre haltere. A fost primul student într-un scaun cu rotile înmatriculat la o instituţie cu profil sportiv. 

Deţine dublul record european la proba de powerlifting din Polonia şi Slovacia. Sportivul moldovean, Ștefan Roșca, a reprezentat Moldova la Jocurile Paralympice de la Londra 2012, la secţiunea haltere. Acesta a reușit să se claseze pe locul nouă în categoria de 75 de kilograme, primind din partea Guvernului un premiu de 22.500 de euro, notează UNIMEDIA.

Astfel, una din cele mai mari dorințe a lui Ștefan a devenit realitate. Și-a cumpărat o mașină pentru a se putea deplasa la antrenamente, la universitate fără ajutorul prietenilor și fără ca să apeleze la serviciile taximetriștilor, care îl obligau să scoată mai mulți bani din buzunar pentru simplu faptu că este o persoană cu dizabilități. 

A învățat să conducă la mașina tatălui său încă din 2006, dar de două luni deja Ștefan conduce propriul automobil.

Sportivul moldovean a reușit în scurt timp să se deprindă să urce și să coboare din propria mașină fără ca să solicite ajutorul celor din jur.

Ștefan ne-a povestit că a întâmpinat o mulțime de probleme atunci când a trebuit să-și facă permisul de conducere. Persoanele cu dizabilități care doresc să meargă la școala auto sunt nevoite să aibă propria mașină dotată special, dar și atunci cu greu li se oferă această șansă. De obicei, aceștia sunt etichetați din start. Astfel, halterofilul nu a fost acceptat de la bun început să frecventeze cursurile.

Procedura de vămuire a automobilului a constituit un alt calvar prin care Ștefan a fost nevoit să treacă. Dacă pentru automobil Ștefan a achitat în Germania 8000 de euro, atunci pentru vămuire Ștefan a plătit 10500 de euro.

Deși a reușit să treacă și peste această problemă, Ștefan se confruntă în fiecare zi cu parcările care, practic nu există. Iar cel mai greu i-a fost atunci când era nevoit să parcheze la sute de metri de universitate. Peste ceva timp, Ștefan a reușit să obțină un dreptul care îi permite să-și parcheze mașina chiar în curtea Universității.

Deși înfruntă o mulțime de dificultăți, Ștefan este încrezător în forțele proprii. Are un vis pentru care luptă zi de zi, gândindu-se la Jocurile Paralimpice de la Rio, din 2016, acolo unde vrea să-și treacă în cont o nouă victorie.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub