(video) Ultima oră: Roman Boțan își dă demisia din funcția de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

Deputatul liberal Roman Boțan a anunțat că își dă demisia din funcția de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, în semn de protest față de proiectul de lege privind sistemul naţional de paşapoarte şi cetăţenie.

(video) Ultima oră: Roman Boțan își dă demisia din funcția de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică
(Foto: UNIMEDIA)

"În semn de protest mi-am depus demisia din funcţia de preşedinte a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Îmi lasă un dezgust şi profund sentiment de îngrijorare cum în parlament se examinează chestiuni ce ţin de competenţa comisiei.

Întrodus pe ordinea de zi, în proiectul de lege nr. 346 privind sistemul naţional de paşapoarte şi cetăţenie au fost operate un şir de modificări ca cetăţenilor străini să li se poată acorda cetăţenia în număr limită de 5000 de persoane celor care au o bună reputaţie, să nu prezinte un risc pentru securitate, contribuţia la fondul de dezvoltare. Aici intrau membrii familiilor acestora. Acum sintagama 5000 de persoane, s-a modificat în 5000 de solicitanţi, iar în acest nr nu sunt incluşi nr de persoane, limita este compromisă, să fie sirieni, chinezi sau alţi investitori.

Pub

Un alt aspect, persoanele care vor obţine cetăţenia sunt exceptaţi de condiţia cunoaşterii limbii şi constituţiei, acum fac excepţie doar persoane cu grad de dizabilitate pe un termen nedeterminat şi pensionarii cu limita de vârstă.

Există riscuri de corupţie şi de securitate. Decretul preşedintelui privind acordarea cetăţeniei va conţine doar datele dosarelor, fără a indica numele şi prenumele, este o excepţie doar pentru aceste categorii, iniţial se propunea să nu fie publicat decretul. Cine primeşte cetăţenie? Se doreşte secretizarea pentru cei care vor obţine cetăţenia. Banii vor putea parveni din fraudă, ar crea premise de legalizare a activelor ilegale, mai mulţi factori de coruptibilitate au fost identificate în rapoarte", a declarat Roman Boțan.

Nu vreua numele meu să fie asociat cu acest proiect de lege, a mai adăugat deputatul liberal.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub