(video) „Transnistria - tărâm minunat” pentru care România vrea unire, iar în Chișinău nu mai sunt locuri în cimitir. Reportajul unei televiziuni din Rusia despre Moldova

Postul rus de televiziune, Ren TV, a difuzat un reportaj de 20 de minute despre Republica Moldova: clasă politică, societate și situație economică. Reportajul a fost difizat după ce Parlamentul a votat modificările Codului Audiovizualului prin care se interzice propaganda rusă.

Reportajul pune în lumină proastă relația Republicii Moldova cu partenerii vestici, România, punând însă accent pe regiunea transnistreană, numită în materialul video „tărâm minunat cu oameni minunați”, reflectat într-o ipostază pozitivă este și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Potrivit experților, în Moldova se întâmplă exact același lucru care a avut loc în Ucraina acum 5 ani. Așa zișii parteneri vestici joacă în Moldova scenariul ucrainean”, se arată în materialul jurnaliștilor ruși.

Pub

Mai mult, în reportaj se menționează că deciziile politice nu se iau în Parlamentul Republicii Moldova, ci de Vlad Plahotniuc la GBC. „Astăzi controlează totul în Republica Moldova, de la Procuratură până la piața media, însă nu deține nicio funcție oficială. Acesta este susținut de vest. Bunăoară, acestea sunt imagini cu Plahotniuc la întâlnirea cu congresmanii americani, care a avut loc în decembrie 2017. Oligarhul a vorbit despe cât de important este ca Moldova să mențină cursul european și să nu permită țării să facă parte din lumea rusă”.

„Toată Moldova lucrează la negru în Rusia și în alte țări din Europa, și trimit rudelor câte 100-200 de dolari pentru a supraviețui”, se mai arată în reportaj.

„În Chișinău nu doar nu ajung locuri de muncă, ci nici locuri în cimitir. Aproape că nu au unde înmormânta oamenii. Chiar și Mitropolitul Moldovei spune că nu ar fi împotriva construirii unui crematoriu în Chișinău, deși după canoanele bisericești, trupurile trebuie să fie înmormântate și nu incendiate”.

Regiunea transnistreană este reflectată într-o lumină pozitivă. Făcându-se aluzie la unirea Republicii Moldova cu România, cea din urmă nu ar avea nevoie de Moldova, ci de „Transnistria”. „Românii nu au nevoie atât de Moldova, cât de regiunea transnistreană. Transnistria - tărâm minunat cu oameni minunați”.

„Să schimbe situația în Moldova pot doar alegerile parlamentare, anume atunci se va decide ce vector politic va fi urma RM”, se menționează în reportaj, în timp ce imaginile o arată pe președinta PSRM, Zinaida Greceanîi și pe Igor Dodon.

Amintim că săptămâna trecută jurnalista  rusă Irada Zeinalova a realizat un reportaj la fel cu tentă propagandistică, în care, de asemenea, Igor Dodon și Partidul Socialiștilor au fost menționați în context pozitiv.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub