(video) Tradiția nu a înghețat! Rânduri mari de Bobotează la scăldat în apă rece, chiar dacă termometrul de afară arăta doar un grad

Tinerii respectă tradițiile. Astfel, dis de dimineață se formau rânduri întregi cu doritorii de „a-și spăla păcatele în apă rece”. Aici, limită de vârstă nu a existat, am surpins copiii de 13 ani dar și de 70 de ani.

Colegii noștri de la altfel.md au decis să surprindă această tradiție la Mănăstirea Condrița, iar operatorul chiar și-a pus la încercare „bărbăția”.

Tinerii zic că respectă această tradiție de mulți ani, dar de fiecare dată la mănăstiri diferite și mai spun că deja nu se tem „nici de boală, nici de soacră”. Toate persoanele care și-au „spălat păcatele” zic că urmează această tradiție de mulți ani, și nu se îmbolnăvesc de ani buni.

Potrivit spuselor din popor, de Bobotează toate apele pământului sunt sfinţite, de aceea femeile nu spală rufe în următoarele opt zile până la sfârşitul praznicului. În unele zone ale țării, episcopii locului aruncă în râuri sau în mare o cruce pe care mai mulți bărbați se întrec să o aducă la mal. Totodată preotul Maxim Melinti spulberă miturile despre Bobotează și zice că scăldatul în iazuri nu are nimic comun cu sărbătoarea, nu se regăsește în Evanghelie.

Pub

Tradiția sărbătorii de Bobotează spune că, credincioșii se spală astfel de păcate și vor avea o imunitate sporită față de boli.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub