(video) Snegur: E un nonsens să faci referendum pe subiectul limbii oficiale

Nu are sens să organizezi un referendum național pentru a modifica articolul 13 din Constituție cu privire la denumirea limbii de stat. Pentru a soluționa această problemă este necesar doar de votul Parlamentului. De această părere este primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, care a participat aseară la emisiunea „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.

Președintele consideră că orice speculații de ordin politic trebuie să înceteze, iar la bază problemei să fie abordarea științifică și decizia Curții Constituționale din 5 decembrie 2013.

„Aici politica nu are nicio însemnătate. Baza denumirii limbii este abordarea științifică. Academia de Științe, încă pe timpul președinției mele a clarificat această problemă pe deplin. Această problemă trebuie soluționată. Trebuie să fie modificat articolul și să fie scris așa cum a decis Curtea Constituțională. Cred că până la urmă așa și va fi”, crede Mircea Snegur.

Potrivit lui, nu trebuie de admis organizarea vreunui referendum la acest subiect. „E un nonsens, odată ce avem decizia savanților și a Curții Constituționale. Rămâne doar să fie votat în Parlament. Pentru asta trebuie ca forțele democratice să câștige alegerile din noiembrie curent. Dacă vor avea majoritate constituțională mă vioi apuca și eu să-i conving de necesitatea acestei modificări”, a adăugat sursa.

Pub

Snegur are și motive de bucurie. „Pe mine mă bucură faptul tineretul vorbește curat și frumos românește. Mie mi se umple inima de bucurie. Și politicienii din generația mea care s-au mai perindat prin politică și-au mai cizelat limba pe care o vorbesc”, a menționat primul președinte al statului Republica Moldova.

UNIMEDIA amintește că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a statuat că Declarația de Independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română este limba oficială a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declarația de Independență a țării. Ulterior, liderul democraților, Marian Lupu, a propus organizarea unui referendum privind denumirea limbii de stat.

Ca și Mircea Snegur, nici Vladimir Voronin nu agrează idee desfășurării unui referendum la acest subiect. „Nu este bine să umbli cu limba-ncolo și-ncoace!”, a spus cel de-al treilea președinte RM în cadrul unei precedente emisiuni din studioul UNIMEDIA.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub