(video) Servicii medicale mai calitative: O conferință organizată de UIMSP a reunit la Chișinău experți din Estonia, Lituania, Georgia, Ucraina, România

Experți din Georgia, Estonia, Ucraina, Germania și România s-au reunit la Chișinău pentru a împărtăși experiența lor în măsurarea eficienței activității actorilor implicați în livrarea serviciilor de sănătate, cost-eficiența acestor servicii, precum și satisfacția și libertatea pacientului de a alege acele servicii, care i se potrivesc cel mai bine.

Conferința internațională cu genericul "Eficiența, performanța și managementul calității în sănătate" a fost organizată de Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private din RM în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM. 

„Îmbunătățirea calității serviciilor medicale este o prioritate pentru noi. Orice pacient are dreptul de a alege serviciile medicale și noi trebuie să putem să le oferim alternativă.  Este foarte important să putem crea condiții de concurență echitabilă pentru toți furnizorii de servicii, pentru că o concurență echitabilă este în beneficiul tuturor, atât a prestatorilor de servicii, cât și a persoanelor care au alegerea, decid asupra unui serviciu sau altul”, a declarat Stela Grigoraș, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prezentă la conferință.

“Contează ca atât spitalele publice, cât și cele private să respecte legislația națională în domeniul sănătătății, să fie competitivi, să asigure proces calitativ de tratament, asta se poate face atunci când avem legi bune, instrumente de control, misiunea o are inclusiv Parlamentul”, a declarat și Valentina Buliga, președintele Parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Conferința a abordat subiecte ca evidența digitală în sănătate, servicii de telemedicină, cooperarea între agenții privați și publici în sanatate, toate întreptate spre creșterea calității actului medical și satisfacția pacientului.

“UIMSP are anumite subiecte prioritare. Acestea sunt construirea unui sistem național de monitorizare a eficienței și integrarea corectă a prestatorilor privați în sistemul de sănătate. Am invitat experți din acele țări din care, credem, am putea prelua cu ușurință experiența, fiindă sunt țări în mare parte similiare nouă, care au trecut prin aceeași experiență în ultimii 100 de ani.

Vorbim de Georgia, Estonia, Lituania, Ucraina. Fiecare din ele, în unul din subiectele care sunt importante pentru noi, au reșit să facă schimbări radicale. Deci, prezentăm experiența anume a acestor țări și vrem să aducem mesajul că este aplicabil și posibil inclusiv în Republica Moldova”, a explicat Olga Șchiopu, președintele Uniunii Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Moldova.

“În Europa de vest, sistemele de sănătate sunt foarte bine organizate, acolo schimbarea e foarte dificilă. În România și Moldova schimbarea poate fi făcută cu ușurință”, consideră Horia Cristian, coordonator, politraumatologie și chirurgie, Clinica “Casa Austria”, Timișoara .

“Calitatea este ceva care depinde de standardele de tratament, de servicii bazate pe dovezi, educație medicală, sistemele noastre, care trebuie să fie direcționate spre pacient. Acestea fac serviciile mai accesibile și eficiente”, s-a expus Andria Urushadze, expert în sănătate și politici sociale din Georgia.

La eveniment au participat peste 150 de reprezentanți ai instituțiilor naționale de resort, ai instituțiilor medico-sanitare din țară și ai organizațiilor internaționale. Conferința a oferit soluții relevante pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, dar și cele mai bune practici de eficientizare, sporire a performanței și creștere a calității serviciilor medicale.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub