(video) România, sub umbrela NATO: Cum este apărat spațiul aerian și cum sunt instruiți tinerii piloți (II)

Survolează cerul pentru a-l face mai sigur. Este vorba de piloții de la bazele militare din România, care se află sub drapelul NATO. Echipa de jurnaliști din Republica Moldova, printre care este și colegul nostru Eugeniu Durbală, a fost pe la Baza 95 Aeriană din Bacău și Academia Forţelor Aeriene unde sunt pregătiți piloți din întreaga României, dar și din alte țări.

Baza 95 Aeriană din Bacău este punctul de start pentru un pilot, iar antrenamentele se fac pe aeronave de tip: C-27J Spartan, IAR-99 Şoim, IAK-52, elicoptere IAR-316 B şi IAR-330 Socat.

De la pilot de la salvator e doar un singur pas. Pe lângă antrenamentele militare, piloții bazei sunt cei care sar în ajutorul societății în timpul calamităților naturale.

Pub

„Baza 95 participă la apărarea spațiului aerian. Misiune principală – sprijinul aerian al celorlalte categorii de forțe și asigură instrucția avansată în zbor a piloților și sprijină administrația publică centrală în situații de urgență. Grupul 95 operațional, este compus din escadrila 951 aviație instrucție avansată, care ca și misiuni are: Misiuni de interdicție aeriană; Sprijin aerian apropiat și cercetare aeriană. De asemenea participă la misiuni naționale și internaționale și execută permanent serviciul de poliției aeriană”, a declarat Locotenentul Adrian Cocea.

De la aderare până în prezent, sub egida NATO, baza militară a evoluat la nivelul altora din țări ca Germania, Italia.

 „Din 2004, a fost mai greu să ne schimbăm mentalitatea, dar schimbările sun inerente în viața noastră. Ne-am adaptat la noile tehnici, tactici proceduri, astfel să fim interoperabili cu colegii noștri din celelalte țări din Alianță. Bineînțeles, baza noastră făcând parte dintr-un sistem național de operare a fost parte integrantă a acestui proces, drept pentru care, începând de la ținută, până la tehnică suntem dotați la nivelul celorlalte țări din alianță”, spune Comandantul Bazei 95 Aeriene, Bacău, Leonard Baraboi

Pe lângă Baza 95 Aeriană din Bacău, în România se mai găsește și Academia Forţelor Aeriene. Aici, tinerii piloți au parte de antremamente din greu, la început pe simulatoarele de zbor, după care trec însăși pe avioane. Tot aici, echipa de jurnaliști a găsit și un student din Republica Moldova. Este vorba de singurul basarabean Vitalie Grițco, care visează ca după absolvire să meargă în slujbă pe aeroportul Mărculeşti din Moldova.

„Concursul a fost demarat de către Ministerul Apărării din Republica Moldova. După am fost detașat la academia militară „Alexandru cel Bun”, după care am fost trimis aici la studii. În Republica Moldova se zboară cu elicopterele, în majoritatea cazurilor. Dar la momentul actual, sunt informații cu privire la armată, care nu le pot divulga”, a mărturisit Vitalie Grițco.

Potrivit profesorilor de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă" din Braşov, aici liceenii sunt transformați în bărbați adevărați.

Cetățenii din Republica Moldova care vor să își facă studiile la bazele militare din România, o pot face prin intermediul Ministerului Apărării de la Chișinău.

UNIMEDIA precizează că un grup de jurnaliști din Republica Moldova a efectuat o Vizită de Studiu la mai multe baze militare din România. Vizita de studiu a fost organizată de Centrul de Documentare și Informare NATO în colaborare cu Ministerul Apărării din România.  

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub