(video) Reprezentanții Comisiei de la Veneția vin la Chișinău pentru a discuta modificarea Codului Electoral

Reprezentanții Comisiei de la Veneția vor veni într-o vizită de trei zile la Chișinău. Subiectele principale ce urmează să fie abordate sunt proiectul de modificare a Codului Electoral și introducerii votului electoral mixt, precum și conceptul de reformare a procuraturii, notează UNIMEDIA.
 
Mai multe detalii la subiect a oferi președintele Parlamentului, Igor Corman.

„Mâine, poimâine, reprezentanții Comisiei de la Veneția se vor afla aici, în Republica Moldova. Vor avea discuții cu conducerea tuturor grupurilor parlamentare. De asemenea, pe alte platforme - cu Comisia Electorală Centrală, cu biroul Consiliului Europei, cu reprezentanții diferitor organizații la solicitarea dumnealor”, a menționat democratul. 

Igor Corman a precizat că pentru ca modificarea Codului Electoral să aibă loc până la alegeri este nevoie de două lucruri: de consens politic și avizul pozitiv al Comisiei de la Veneția. „Eu nu vreau să anticipez anumite lucruri. Evoluția la acest subiect va depinde de consensul în cadrul majorității parlamentare. Ca să fie operate astfel de modificări este nevoie de sprijinul majorității parlamentare și altul, avizul Comisiei de la Veneția”, a subliniat speakerul.
 
În agenda discuțiilor, pe lângă proiectul de modificarea a Codului Electoral și introducerea sistemului electoral, va fi abordat și subiectul reformării Procuraturii. Oficialii europeni vor mai purta discuții cu președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și ministrul Justiției, Oleg Efrim.
 
UNIMEDIA precizează că europenii se arată sceptici în privința modificării Codului Electoral într-un an electoral. Modificările propuse de democrați vizează, pe lângă introducerea votului uninominal, prevede micșorarea pragului electoral pentru partide de la 6% la 4%. Anterior, atât comuniștii, cât și liberal-democrații au declarat că Republica Moldova nu este pregătită pentru votul uninominal.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub