(video) Reacția deputaților de la Chișinău la demersul Tiraspolului

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au reacționat la demersul așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol care a solicitat președintelui rus să grăbească procesul de recunoaștere independenții Transnistriei. Reprezentanții grupurilor parlamentare au calificat decizia de astăzi drept o nouă provocare și o încercare de a agita spiritele, în contextul situației din regiune, relevă UNIMEDIA

„Observați că aceste evenimente nu mai intră în categoria de senzații. În fiecare zi, cineva declară că doresc independență, suveranitate, federalizare, etc. Eu sunt ferm convins că astfel de lucruri nu trebuie hotărâte în grabă, în pripă. Toate aceste lucruri sunt destul de serioase și nu trebuie de manipulat cu opinia publică. Astfel de declarații nu vor fi precăutate, și nu vor avea niciodată o perspectivă. Aceste probleme se decid într-un mod mult mai complicat. Ei doar vor se folosească de această ocazie, să-și promoveze interesele, având în vedere ce se întâmplă în Ucraina”, a menționat Vladimir Voronin.

Potrivit liderului PCRM, Federația Rusă mai degrabă va ignora aceste acțiuni. „Federația nu va lua niciodată astfel de decizii împotriva integrității teritoriale a Republicii Moldova. Punct. Mai mult nu am ce să vă spun. Nu trebuie să cădem la această epidemie care acum a început. Satele, orașele, orășelele, regiunile propun fie federalizare, fie autonomie, fie suveranitate. Nu, nu, nu. Trebuie să vedem calm ce se întâmplă. Trebuie să revenim la hotărârea de la Helsinki din 1976, unde s-a declarat că hotarele țării sune de neclintit”, a adăugat Voronin.

Marian Lupu a precizat că nu este o primă acțiune de acest gen. „Nu este o premieră sau o surpriză. Aceste „demarșuri” au o orientare foarte strictă să debusoleze autoritățile de la Chișinău, să introducă o stare de nervozitate. Este clar o provocare. Noi toți, cei de la Guvern și Parlament, trebuie să dăm dovadă de sânge rece și să nu ne lăsăm pradă acestor provocări. Nu contează aproape deloc demersurile celor de la Tiraspol, ci reacția celor de la Moscova. Ne așteptăm la o poziție trează a celor din Federația Rusă”, a specificat președintele PD.

Democratul a precizat că a avut în vedere prin „decizia la rece”. „Ei vor de la noi declarații mai tăioase, acțiuni mai puțin echilibrate, mai puțin gândite, care ar duce și mai mult la tensionarea relațiilor. Aceasta trebuie să evităm. Nu trebuie să dăm dovadă de emoții, fobii, trebuie să calculăm orice scenariu cu mai mulți pași înainte. Chișinăul va răspunde rațional”, a conchis el.

„Firește că spre regret am avut dreptate că oricare nu ar fi acțiunile Republicii Moldova, precum cea de anulare a accize la mărfuri, Transnistria găsește noi motive de a tensiona situația. Acest apel față de Federația Rusă este o sfidare la adresa tuturor participanților în formatul de negociere „5+2”. Firește este o încercare de tensionare a situației. Vor să repete într-un fel scenariul Crimeii, neținând cont de faptul că există diferențe enorme. Este regretabil că ei autoproclamatele autorități de la Tiraspol aleg calea confruntării, tensionării situației. Depinde, în primul rând, de reacția autorităților de la Moscova. Noi contăm foarte mult că această reacție va fi echilibrată și în spiritul respectului față de integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, în conformitatea cu acordurile pe care le avem semnate”, a spus liderul grupului parlamentar al PLDM, vicepreședintele formațiunii, Valeriu Streleț.

La rândul său Mihai Ghimpu consideră că Rusia nu mai are nevoie de Transnistria după ce a anexat Crimeea. „Visul Rusiei s-a realizat odată cu anexarea Crimeii. Acum ceea ce are loc în Ucraina este o acțiune jucată de Putin pentru a sustrage atenția de la ceea ce s-a întâmplat în Crimeea. Acum nimeni nu mai vorbește despre ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, de parcă tot a fost ok, toți urmăresc atent ce se întâmplă în estul Ucrainei. Așa-zișii deputați de la Tiraspol au înțeles că nu mai au atenția de înainte. Până la urmă, Rusia se va împăca cu gândul că Transnistria nu va fi niciodată a ei”, a specificat liderul PL

Precizăm că deputații sovietului suprem din Transnistria au adoptat în unanimitate solicitarea adresată Dumei de Stat, Consiliului Federației Ruse și președintelui rus, precum și liderului de la Tiraspol Evgheni Șevciuk în care cer inițierea procedurii de recunoaștere a rmn în calitate de stat suveran și independent.

Mai mult, Transnistria a solicitat și de la ONU să-i fie recunoscută independența.

Pub