(video) Profesori, părinți și elevi, care studiază la liceul „Orizont”, protestează la această oră pe Aeroportul Chișinău. O persoană deja ar fi fost expulzată

(update 21:20) O persoană din cele șase, a fi fost deja expulzată de autoritățile moldovenești. 

La ceastă oră (21:00) , profesori, părinți, colegi, rude și elevi care studiază la liceul „Orizont” protestează la pe Aeroportul Chișinău. Nimeni nu cunoaște nimic despre locul unde se află cele șase persoane care au fost expulzate din Moldova. Pe această cale, rudele cer ca autoritățile Republicii Moldova să ofere careva informații despre dânșii, dacă da sau nu, cetățenii turci se mai află pe teritoriul Republicii Moldova.

Foto: captură video

Amintim că în această dimineață șapte persoane de origine turcă din administrația liceului „Orizont” au fost reținute.

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Ulterior, profesorul de engleză din cadrul liceului a declarat pentru UNIMEDIA că, în momentul reținerii, directorul instituției striga „Este nedrept”. Bariș Hasan și fiul minor al unuia dintre reținuți au fost lăsați să plece și se află acum la liceu. Potrivit profesorului, administrația liceului încearcă să țină la curent persoanele interesate de ceea ce s-a întâmplat, însă deocamdată interesul vine din partea mass-mediei.

De asemenea, și Partidul Acțiune și solidaritate a venit cu o reacție.

Și Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.

De asmenea, fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a solicitat explicații privind acțiunile întreprinse astăzi de SIS în legătură cu directorul liceului moldo-turc Orizont și a altor 5 profesori care activează în aceeași instituție de învățământ. 

Operațiunea SIS a fost comentată și de Secretarul de Stat al Ministerului Justiției. Nicolae Eșanu își exprimă speranța ca „în mapele SIS există documente solide care justifică expulzarea cetățenilor turci”, în caz contrar, Moldova riscă să piardă un nou dosar la CtEDO.

În schimb, președintele țării, Igor Dodon, acuză presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”. 

În acest sens, părinți, profesori și directori-adjuncți din cadrul liceului „Orizont” stau de azi dimineața la Aeroportul Internațional Chișinău în speranța de a vedea cele șapte persoane, care potrivit informațiile de la SIS vor fi extrădate astăzi din țară. Cei prezenți s-au arătat indignați de situația creată și spun că în toți anii de când îi cunosc pe directorii și profesorii liceului nu au auzit de acuzațiile care li se aduc astăzi.

Iar de curând, zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.

Iar în această seară președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a celor șapte cetățeni turci.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.