Citește toate știrile la acest subiect

(video) Președintele CSM, Nichifor Corochii, a reușit să obțină în instanță o pensie mai mare

Nichifor Corochii, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a reușit să obțină în judecată o pensie mai mare. Acesta a cerut Casei Naţionale de Asigurări Sociale să-i recalculeze pensia stabilită încă în 2006 deoarece în prezent deține o funcție mai înaltă decât cea de judecător, respectiv salariul pe care îl ridică este mai mare. Însă a fost refuzat și a mers să-și apere drepturile în instanță, transmite UNIMEDIA.

„Dl Nichifor Corochii a depus cerere de recalculare a pensiei după numirea în funcția sa de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Cererea respectivă a fost examinată de Casa Națională și a fost respinsă pentru că noi considerăm că pensia inițial stabilită în 2006 corespunde normelor legii cu privire la statutul judecătorului.

Ulterior, CNAS a fost atrasă în instanța de judecată la cererea depusă de cetățeanul Corochii. Instanțele de judecată am acceptat această cerere și noi am fost nevoiți să executăm hotărârea Curții Supreme de Justiție”, a menționat Tatiana Popa, vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale.

Potrivit ei, pensia se calculează în baza unei formule stabile: 80% din salariul de funcție a judecătorului. Popa subliniază că legea pensiilor nu prevede posibilitatea de recalcul a pensiilor.

„Recalcularea nu este prevăzută în norma legii 544, dar instanța de judecată a tratat un pic altfel norma respectivă, spunând că judecătorul după ce se promovează în funcție și are un salariu mai mare are dreptul la o asemenea recalculare. Legea 156 cu privire la pensiile de asigurări sociale nu prevede așa o posibilitate de a recalcula pensiile după ieșirea la pensie”, a adăugat aceasta.

Contactat de UNIMEDIA, Nichifor Corochii a declarat că decizia instanței se încadrează în norma legală și a făcut trimitere la legea cu privire la statutul judecătorului și la legea cu privire la pensii.

Nichifor Corochii a devenit președinte al Consiliului Superior al Magistraturii pe 25 septembrie 2012. Funcția de președinte CSM a devenit vacantă pe 23 martie, odată ce Nicolae Timofti, fostul președinte al CMS, a fost ales în cea mai înaltă funcție în stat.

Nichifor Corochii are 55 de ani și este originar din satul Hancauți, raionul Edineț. Acesta a activat în sistemul judecătoresc mai bine de 30 de ani.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub