Citește toate știrile la acest subiect

(video) Popescu: Dacă PCRM ar fi fost la guvernare, nu am fi asistat la liberalizarea vizelor

„Liberalizarea vizelor se datorează atât conjuncturii interne, cât și externe. În primul rând este vorba totuși de conjunctura internă. Sunt foarte sigur că dacă la guvernare s-ar fi aflat un alt partid, o altă coaliție, dacă s-ar fi aflat PCRM la guvernare nu am fi asistat la liberalizarea vizelor. Reformele care s-au făcut au determinat acest proces. Evident mai rămâne foarte mult de lucru pe reformele începute, dar aceste reforme durează decenii”.

De această părere este fostul consilier al fostului premier, în prezent expert la Institutul de Studii de Securitate din Paris, Nicu Popescu. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Expertul susține că într-o mică măsură asupra liberalizării regimului de vize a contribuit și situația din Ucraina. „Ce ține de conjunctura externă, criza din Ucraina nu a determinat liberalizarea vizelor, aceasta s-ar fi întâmplat și fără criza din Ucraina, dar probabil a adus această dată cu 2-4 luni mai aproape”, a adaugat Nicu Popescu.

Întrebat dacă în UE există un motiv de îngrijorare că moldovenii ar putea merge masiv în aceste state, fostul consilier crede că Moldova este mult prea mică pentru a avea un impact observabil pentru piața muncii sau piața de turism din UE. „Dacă ar fi fost vorba de liberalizarea regimului de vize pentru Turcia, Rusia, Ucraina cu zeci de milioane de oameni într-adevăr ar avea un impact asupra anumitor segmente din economia UE”, a precizat Nicu Popescu.

Pub

UNIMEDIA precizează că din 28 aprilie, moldovenii pot călători fără vize în spațiul european pentru o perioadă de scurtă ședere (90 de zile pe parcursul a 6 luni) în 26 de state ale Uniunii Europene, mai puțin, deocamdată, Marea Britanie și Irlanda.

Iată care sunt cele 26 țări membre: Belgia, Italia, Danemarca, Franţa, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elvetia, Liechtenstein.

Moldovenii pot călători și în țările care urmează să devină membre ale Acordului Schengen - Bulgaria, Cipru, România și Croația.

În plus, s-au deschis granițele altor patru state non-membre UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub