Citește toate știrile la acest subiect

(video) PL spune NU comuniștilor la guvernare

Ultima săptămână s-a vehiculat informația precum că Partidul Comuniștilor ar fi gata să negocieze cu partidele pro-europene și să participe la guvernare în cadrul unei coaliții largi. Partidul Liberal exclude o asemenea variantă, pe care o consideră păguboasă și în măsură să compromită parcursul european al Republicii Moldova, notează UNIMEDIA.
 
Declarații în acest sens au fost făcute de către prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, unul dintre negociatorii delegați de formațiunea condusă de Mihai Ghimpu.
 
(video) PL spune NU comuniștilor la guvernare
Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă (Foto: UNIMEDIA)

Dorin Chirtoacă, în numele Partidului Liberal, exclude posibilitatea participării Partidul Comuniștilor la guvernare. Asta după ce comunistul Oleg Reiman a declarat că sunt gata să poarte asemenea discuții.
 
„Din punctul nostru de vedere,  majoritatea parlamentară deja a fost anunțată - PLDM, PD și PL. Acesta este majoritatea care urmează să-și asume guvernarea. Relațiile cu opoziția pot fi stabilite într-un cadru aparte. După ce va fi elaborat și semnat Acordul de constituire a coaliției va fi clar cum trebuie să fie construite și relațiile cu opoziția. Participarea PCRM la guvernare, din punctul nostru de vedere, nu este o ieșire din situație. Dimpotrivă, ar fi o compromitere a parcursului european”, a menționat liberalul.
 
Până în prezent, au avut loc șase runde de negocieri, iar în zilele următoare urmează să aibă noi întâlniri. Dorin Chirtoacă a precizat că se discută textul Acordului de constituire a coaliției, modelul de organizare a guvernării, etc.
 
„Nu trebuie să aibă loc târguri și conservarea situației care nu a adus beneficii Republicii Moldova, ci trebuie să aibă loc o formare corectă a viitoarei guvernări, în baza unor reguli europene, în așa fel încât să avem schimbări de conținut, profunde ale administrației. Mai întâi se va stabili modelul de organizare a guvernării, și mai apoi vor fi împărțite portofoliile. Trebuie să pornim de la reprezentarea proporțională la guvernare”, a adăugat sursa citată.
 
Chirtoacă a mai spus că în cadrul negocierilor a prezentat lista priorități pentru Chișinău. Colegii din celelalte două partide urmează să le analizeze și să vină cu un feedback în timpul apropiat. 

Sursa video: privesc.eu
 
Amintim că Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au anunțat că au convenit asupra creării majorităţii parlamentare pro-europene. Formațiunile au delegat reprezentanți în vederea elaborării Acordului de creare a coaliţiei de guvernare pro-europeană.
 
Partidul Liberal are următorii negociatori: Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu și Corina Fusu. Din partea Partidului Liberal Democrat au fost delegați Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Iurie Țap. Democrații i-au înaintat în calitate de reprezentanți pe Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Pavel Filip.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub