(video) PL solicită demisia ministrului Educației, Maia Sandu

PL solicită demisia ministrului Educației, Maia Sandu, pe motiv că aceasta execută comanda politică a PLDM-ului și a încălcat Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Declarații în acest sens au fost făcute de liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă, notează UNIMEDIA.

(video) PL solicită demisia ministrului Educației, Maia Sandu
(Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

„Am vorbit despre aceste încălcări comise de Ministerul Educației cu privire la datele cu caracter personal. Precizăm că a fost emis un ordin prin care directorii de școli, de licee, elevii trebuiau să îndeplinească un chestionar prin care să prezinte date strict personale. Prin intermediul acestuia, PLDM urmărește obținerea codului personal și utilizarea acestora în cadrul alegerilor electorale.

Știm doar că CEC pregătește ca cetățeanul să voteze electronic, iar în acest caz se folosește codul personal. Nu este pentru prima oară când colegii noștri folosesc pârghiile administrative. Noi nu vrem să credem că aceste date au fost colectate pentru a fi folosite în ziua votării”, a declarat Ghimpu.

Pub

Potrivit sursei, este vorba de sistemul informațional educațional. Un proiect început în anul 2007, finanțat de Banca Mondială cu scopul de a avea un sistem educațional eficient. Perioada de colectare a acestor date a fost 2001-2012.

„ Este un precedent foarte periculos. Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova (CNPDCP ) s-a sesizat și a interzis Ministerului Educației să colecteze aceste date. Din păcate ministrul nu s-a conformat acestei somații. Ulterior, pe acest caz a fost deschis un dosar contravențional, iar în conformitate cu prevederile acestuia, ministrul riscă să fie suspendat din funcție de la 3 luni până la un an.

Noi totuși considerăm că cineva care a executat o comandă politică nu poate să mai rămână în această funcție. Acest proiect a fost coordonat și plătit de către Banca Mondială, dar nu o să facem demers către ei și nu o să scriem plângere pe numele autorităților de la Chișinău pentru că nu dorim să ne lispim de resurse financiare și nici să discredităm Republica Moldova”, a declarat deputatul PL, Valeriu Munteanu.

Conducerea Partidului Liberal a solcitat Procuraturii Generale să se autosesizeze. De asemenea, aceștia au făcut apel către premierul Iurie Leancă ca Maia Sandu să fie demisă. „Noi considerăm că este incomapatibilă cu funcția pe care o deține și trebuie demisă”, a declarat Ghimpu.

În același context, președintele PL a ținut să menționeze că fostul ministru al Educației, Mihail Șleahtițchi, este un om cu caracter care își respectă numele și imaginea, pe acest motiv a fost demis, „pentru că nu a acceptat comenzi politice”.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub