(video) PD, despre inițiativa unor ONG-uri de a organiza un referendum prin care să anuleze votul mixt: „Este un paradox și un nonsens juridic”

Organizarea unui referendum prin care să fie anulată legea privind sistemul de vot mixt este un paradox și un nonsens juridic. Aceasta este poziția Partidului Democrat în urma inițiativei mai multor ONG-uri.

„Această inițiativă vine din partea unor Organizații Nonguvernamentale, dar și din partea unor partide care sunt sub pragul electoral: PCRM, PN și PPDA. Din punct de vedere juridic este un nonsens și o inițiativă falsă”, a declarat purtătorul de cuvânt al PD-ului, Vitalie Gămurari.

Gămurari mai spune că această ințiativă vine cu un paradox, întrucât s-au unit ONG-uri, „care cel puțin se declarară pro-UE” și partide politice de stânga sau de extreme stânga. „Al doilea moment este paradoxal că această inițiativă vine să schimbe ceea ce au dorit cetățenii RM și anume alegerea deputatului direct. Partidul Democrat din start s-a expus asupra acestui moment, iar costurile referendumului sunt destul de mari. Este vorba în jur de 60 de milioane de lei”.

Pub

PD a propus că cei care au venit cu această inițiativă, ar trebui să ofere banii pentru organizarea acestui plebiscit. Gămurari mai spune că aceste ONG-uri au făcut o cârdășie cu niște partide care și-au pierdut electoratul, și astfel, ei încearcă să câștige voturi în ajun de alegeri.

UNIMEDIA amintește că mai multe organizații ale societății civile, propun inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a interpus sistemul mixt de vot.

Reprezentanții ONG-urilor au mai declarat că, în decurs de o lună, vor forma grupul de inițiativă pe care îl vor înregistra la Comisia Electorală Centrală. După înregistrare, va începe colectarea de semnături în vederea susținerii referendumului.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub