Citește toate știrile la acest subiect

(video) O nouă ședință de judecată în dosarul Braguța. Unul dintre gardieni: „Toată conducerea știa de cazul dat”

Ședință amânată în cazul lui Andrei Braguța: nu s-au prezentat trei inculpați și câțiva apărători, potrivit procurorului pe caz, Ruslan Lupașcu.

"Este firesc. Asemenea lucruri se pot întâmpla, deoarece sunt implicate multe persoane", a declarat procurorul. 

(video) O nouă ședință de judecată în dosarul Braguța. Unul dintre gardieni: „Toată conducerea știa de cazul dat”
(Foto: UNIMEDIA)

După ședință, unii dintre inculpați au fost de acord să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

"Toată conducerea știa de cazul dat", a declarat gardianul Oleg Gurițanu, unul din cei 13 polițiști de la izolatorul de detenție provizorie, acuzați de comiterea tratamentului inuman în privința lui Andrei Braguța.

Pub

La întrebarea dacă se cunoștea că avea probleme psihice, acesta a răspuns: "De unde să cunoaștem, noi nu avem medic acolo". Acesta a mai declarat pentru jurnaliști că raportase situația lui Braguța Ofițerului principal al Serviciului de Gardă, însă nu primise nicio indicație.

"Nu mă consider vinovat, mi-am făcut serviciul la nivelul care trebuie", a mai adăugat acesta.

"Am raportat tot, inclusiv procurorului care instrumenta cazul domnului Braguța. Nu am cunoscut că este bolnav psihic", a declarat și colonelul de poliție Corneliu Groza.

"Ne-a parvenit informația că este posibil să fie examinată conexare celor două cauze. În primul caz sunt șapte inculpați, în celălat sunt 13. Riscăm să ajungem într-un proces-mamut, cu 20 de persoane, asistați de 20 de avocați. Există riscul de a fi tergiversată examinarea acestei cauze", a declarat unul din avocații lui Andrei Braguța, Victor Munteanu.

Recent, Procuratura Generală a expediat în judecată cauza penală în privinţa altor 13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa lui Andrei Braguța.

Acum două luni, cazul a trei 3 inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi a 4 deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa, a fost deferit justiției.

UNIMEDIA amintește că Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Din momentul reținerii lui Andrei Braguța, s-a aflat că tatăl lui nu a fost contactat de nici un medic și nu a fost informat de starea reținutului, au declarat recent avocații pe caz.

Rudele au acuzat oamenii legii că l-ar fi bătut pe Andrei braguța și astfel a survenit decesul. 

Până acum, investigațiile inițiate de Procuratura Generală au arătat că Braguța a fost bătut de patru deținuți, cu care se afla în cameră. Mai mult, bărbatul ar fi fost bătut cu acordul gardienilor, care, potrivit procurorilor, nu au întreprins nimic.

Expertiza medico-legală a arătat că bărbatul a murit de bronhopneumonie purulentă bilaterală, iar leziunile corporale, fracturile și vânătăile provocate de bătăile pe care le-a suportat nu s-ar afla în legătură directă cu motivul decesului.

Cazul a fost mediatizat intens, iar opinia publică s-a revoltat față de tratamentul la care sunt supuse persoanele din închisori.

După ce tragedia lui Andrei Brăguță a fost relatată pe larg în mass-media, reprezentanți ai Ministerului Justiției și Administrației Penitenciarelor au ieșit într-o conferință de presă în care au anunțat demararea unor anchete de serviciu și au dat asigurări că toți cei vinovați vor fi sancționați potrivit legii. 

Și IGP a venit cu o versiune a întregului incident, menționând că tânărul a fost reținut pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. La cerințele legale de a opri, a ignorat solicitarea, continuând deplasarea pe contrase

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub