Citește toate știrile la acest subiect

(video) Munteanu: Vor să astupe gurile incomode! Filat: Nu susținem inițiativa!

Liderul liberal-democraților, Vlad Filat, a dat asigurări că partidul pe care îl conduce nu va susține proiectul de lege ce prevede cenzurarea Internetului în Republica Moldova. Acesta a declarat că PLDM va face tot ce este necesar pentru ca presa să fie liberă și să se bucure în continuare de libertatea de exprimare, transmite UNIMEDIA.
 
(video) Munteanu: Vor să astupe gurile incomode! Filat: Nu susținem inițiativa!
Poză simbol (Foto: blogspot.com)

De cealaltă parte, liberalul Valeriu Munteanu consideră că această inițiativă vine din interiorul coaliției de guvernare și vine să limiteze dreptul la libera exprimare pe Internet, un mediu mai greu de controlat de cei de la putere.
 
„Noi am fost, suntem și vom fi pentru libertatea presei, pentru libertatea de exprimare și vom face tot ce este necesar în acest sens”, a declarat Vlad Filat. Totodată, acesta a nuanțat că este îngrijorat de manipularea și denigrările de imagine care are loc prin intermediul presei, de minciunile și calomniile care sunt proliferate de către anumite instituții media.
 
„Însă, acest lucru nu poate fi rezolvat prin interdicție. Eu nu numai că am obiecții față de această inițiativă legislativă, dar sunt categoric împotrivă. Nu aceasta este soluția. Responsabilitatea și moralitatea în activitatea jurnalistică este calea unică în a rezolva această problemă. Suntem împotriva acestei inițiative legislative și acesta nu va avea sprijinul din partea partidului. Vă îndemn să luptați în continuare pentru a vă păstra libertatea, a fi liberi în informarea cetățenilor”, a sugerat Filat.
 
Vedeți mai jos declarațiile lui Vlad Filat la acest subiect:

Sursa video: privesc.eu 
 
Contactat de UNIMEDIA, liberalul Valeriu Munteanu a condamnat încercările puterii de a cenzura Internetul, calificând-o drept o acțiune nedemocratică.
 
„Sunt departe de gândul că această inițiativă legislativă aparține doar Procuraturii Generale. Sunt ferm convins că aceasta măsură vine din cadrul arcului guvernamental și este o încercare de a astupa gura celor care critică acțiunile celor de la guvernare. Televiziunile sunt mai ușor de controlat și sunt în mare parte controlate de diverși actori politici, pe când Internetul este un mediu liber, unde fiecare poate să-și spună opinia. Eu consider că acest proiect este un avertisment care vine să-i sperie pe cei care își îndrăznesc să spună lucrurilor pe nume, indiferent dacă asta convine sau nu celor de la putere. Și încă ceva, cei care se uită la televizor de obicei se uită doar la un buletin de știri și în baza acestuia își formează o opinie, pe când internauții citesc știri din diferite surse și asta îi ajută să-și creeze o opinie corectă”, a opinat sursa.
 
Acesta ne-a comunicat că liberalii nu vor susține acest proiect de lege și vor face toate demersurile necesare către membrii coaliției de guvernare pentru ca și aceștia să adopte o opțiune contra cenzurării Internetului.
 
Precizăm că acest proiect de lege urma să fie examinat în cadrul ședinței de mâine, 16 octombrie, a Guvernului. UNIMEDIA și Privesc.EU au lansat un apel public în adresa miniștrilor, solicitând ca subiectul să fie scos de pe agenda Executivului de mâine. Ulterior, la indicația lui prim-ministrului Iurie Leancă proiectul ce se referă la libertatea Internetului a fost retras din agenda Cabinetului de Miniștri.
 

În opinia UNIMEDIA și Privesc.EU proiectul comportă riscuri semnificative privind limitarea libertății de exprimare, oferă libertate autorităților să blocheze site-urile incomode guvernării și duce la o creștere enormă a costurilor providerilor de Internet. 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub