(video) Ministrul Culturii, acuzat că este o marionetă! Focșa: Să nu facă spectacol!

Administrația teatrului „Eugene Ionesco” îl învinuiește pe ministrul Culturii, Boris Focșa, de tărăgănarea procedurii de numire în funcție a unui nou director, prin îndeplinirea unor ordine politice. „Ministrul Culturii nu este decât o marionetă lipsită de demnitate”, a spus directorul artistic al TEI, Petru Vutcărău, în cadrul unei conferințe de presă, informează UNIMEDIA. 

De cealaltă parte, ministrul Focșa a spus în cadrul unei intervenții pentru UNIMEDIA că asupra sa se face un presing de a încălca normal legală.

(video) Ministrul Culturii, acuzat că este o marionetă! Focșa: Să nu facă spectacol!
Boris Focșa și Val Butnaru (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

În luna august, Petru Vutcărău și fostul director al teatrului, Andrei Locoman, cu acordul întregului colectiv, au decis ca noua funcție de director să fie ocupată de Val Butnaru. 

Potrivit lui Vutcărău, cei trei au mers la Ministrul Culturii, Boris Focșa, pentru a-i prezenta inițiativa, iar acesta s-a arătat bucuros de idee. „Înțelegerea a fost ca, cum ar fi săptămâna viitoare, Locoman să depună cerere de eliberare și Butnaru să depună cerere de ocupare a funcției, după care Focșa urma să semneze. După câteva săptămâni de tărăgănare, Focșa a anunțat un concurs pentru ocuparea fotoliului de director al TEI, fără a ne anunța cine sunt membrii comisiei, când și cum va avea loc ședința. Când l-am întrebat de ce a făcut asta, el a spus că e mai bine așa, ca să nu se supere nimeni și să nu apară probleme. Până la urmă nu am înțeles cine era să se supere. Comisia a fost formată, președinte al comisiei a fost desemnat viceministrul Culturii, Postică. Au fost depuse 3 dosare, iar concursul urma să aibă două etape”, a explicat Vutcărău.Acesta a povestit că Val Butnaru a trecut cu succes ambele etape, chiar dacă, potrivit regulamentului, interviul nu era necesar și s-a desfășurat exclusiv la insistența directorului Teatrului Național, Ion Grosu. După acceptarea de către comisie a candidaturii lui Butnaru, urma să fie emis un ordin într-un interval de cinci zile până la două săptămâni. Însă marți, 12 decembrie, s-a aflat că dnul ministru a anulat hotărârea comisiei și regulamentul conform căruia a fost desfășurat concursul.

 „În joc este soarta TEI. Cu inițiativa a venit administrația teatrului, iar dl ministru își permite sa ia astfel de decizii fără a ne anunța. Este pentru prima dată când directorul unui teatru din cadrul Ministerului se alege prin concurs, un concurs umilitor, în care și-au bătut joc și de teatru și de dnul Butnaru. Nu înțelegem pe cine deranjează Val Butnaru și de ce? De ce interesul pentru a acest post a devenit atât de dureros și strategic important pentru Republica Moldova? Cine stă în spatele acestui ministru Focșa? De ce el nu poate cel puțin să aibă o demnitate de om de cultură și să-și onoreze promisiunea?”, a declarat Petru Vutcărău. 

La rândul său, Val Butnaru spune că în spatele conflictului stă Vlad Plahotniuc. „Focșa nu este ministrul Culturii. Este o marionetă care execută niște ordine. Postul de ministru i-a revenit Partidului Democrat, iar PD este finanțat de Plahotniuc. Acest Plahotniuc și-a tras pe lângă presă și teatre și multe alte instituții. Eu m-am mai pronunțat împotriva domniei sale, de aceea s-au iscat aceste probleme”, menționează Val Butnaru.Contactat de UNIMEDIA, Boris Focșa a spus că a acționat conform cadrului legal. „Este un joc, iar cei implicați se pare că au încurcat procedurile administrative cu montarea unui spectacol. Există regulamentul care impune instituirea unui concurs, iar procesul verbal demonstrează că totul a fost corect. Unica scăpare a fost admiterea la concurs a două dosare incomplete, iar concursul cu doar un dosar este inadmisibil”, a spus sursa. Potrivit acestuia, Comisia va fi sancționată pentru încălcarea procedurilor, urmând să se desfășoare un concurs repetat. „Este un pressing. Eu nu pot să încalc legea la dorința cuiva”, a conchis Focșa.

Drept răspuns, administrația teatrului „Eugene Ionesco” a anunțat că renunță să mai depună vreun dosar pentru al doilea concurs.

Vedeți conferința de presă a reprezentanților TEI:

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub