(video) Maia Sandu atenționează politicienii: Nu vă implicați în sistemul Educației!

Ministrul Educației, Maia Sandu, atenționează politcienii să nu se implice în sistemul Educației și în special în ceea ce ține de implementarea reformelor.

Reacția ministrului vine după ce au fost depistate mai multe încălcări în desfășurarea concursului pentru selectarea directorilor instituțiilor de învăţământ general. Sandu consideră că aceste „mascarade” sunt  organizate cu scopul de a obține avantaje în cadrul campaniei electorale, informează UNIMEDIA. 

Potrivit sursei, noul regulament aprobat de Ministerul Educației în acest sens nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial din cauza birocrației. Astfel, folosindu-se de această oportunitate, unii reprezentanți ai administrației publice locale și-au manifestat intenția de a organiza propriile concursuri de angajare a directorilor instituțiilor de învățământ fără să țină cont de regulament. 

„Direcţia generală educaţie a municipiului Chişinău a aprobat propriul regulament pentru desfășurarea concursului. Dincolo de uzurparea competențelor legale care revin Ministerului Educației, documentul aprobat de Direcția de învățământ Chișinău nici pe departe nu corespunde criteriilor. De exemplu, din regulamentul acestora a fost eliminată înregistrarea audio și video. Totodată, a fost anulată și obligativitatea prezentării de către candidați a certificatului ce atestă îndeplinirea standardelor minime de competențe profesionale și manageriale.

Pub

De asemenea, Direcția intenționează să desfășoare concursul timp de trei zile, în perioada 11-13 mai. Astfel, vor fi intervievați câte 40 de candidați în fiecare zi, iar fiecăruia i-ar reveni câte 11 minute. Din experiența ministerului, analiza CV-urilor, prezentarea strategiei de dezvoltare a instituției, formularea întrebărilor durează mult mai mult timp. Pe timp de o nu poți să organizezi decât cinci interviuri”, a declarat Sandu. 

Un caz similar a fost depistat și la Direcția din orașul Bălți. 

În acest context, ministrul Educației a atras atenția asupra faptului că astfel de abordări nu vor rămâne fără a fi sancționate. La prima etapă, Sandu a cerut anularea admnistrativă a regulamentului Direcției învățământ din Chișinău. De asemenea, actualmente este examinată și opțiunea depunerii plângerii penale împotriva factorilor de decizie care au admis încălcările.

La final, ministrul Educației a adresat un mesaj către managerii instituțiilor de învățământ și forțelor politice. 

„Rog managerii instituțiilor de învățământ să nu se lase implicați în jocurile politice. Aceasta nu doar împiedică implementarea reformei Educației, dar chiar duce la compromiterea acesteia. Pentru forțele politice am la fel un mesaj: Solicităm să vă abțineți de la implicare în procesul educațional. Implicarea voastră ar putea avea consecințe negative pe termen mediu și lung”, a conchis sursa.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub