(video) Mai mulți cineaști sesizează nereguli la Centrul Național al Cinematografiei din Moldova: „În loc de CNC se construiește un mausoleu al dlui Jereghi”

Mai mulți regizori și producători de film din Republica Moldova, susțin că Centrul Național al Cinematografiei își desfășoară activitatea cu grave abateri. Într-o conferință de presă susținute de Sergiu Prodan, directorul stioului „Atelier”, Alexandru Vasilache, directorul „Moldova-Film”, regizorul Igor Cobîleanski, directorul studioului „YouBesc”, Sergiu Cumatrenco și directorul studioului „Umbrela”, Sergiu Zanoagă, au vorbit despre neregulile sesizate în activitatea CNC.

(video) Mai mulți cineaști sesizează nereguli la Centrul Național al Cinematografiei din Moldova: „În loc de CNC se construiește un mausoleu al dlui Jereghi”
(Foto: captură video)

Cineaștii susțin că în cadrul concursului de finanțare producției cinematografice, care a avut loc în vara lui 2017, unele studiouri au fost avantajate în defavoarea altora, invocând faptul că au câștigat proiecte de finanțare studiouri fondate cu câteva săptămâni înaintea de a fi dat startul concursului.

De asemenea, casele de producție afirmă că cerințele concursului nu au fost formulate clar, iar angajații de la CNC nu și-au arătat disponibilitatea în a explica cerințele tuturor potențialilor participanți la concurs.

Pub

O altă problemă de către cineaști este dezbinarea breslei cinematografice de la noi.

„Comunitatea cineaștilor este dezbinată. CNC ar trebuie să se întrebe de ce se întâmplă acest lucru. Să vină cu sugestii. Din păcate, actualul director provoacă și urmărește dezbinarea comunității profesioniste. Prin diverse metode”, a menționat Sergiu Zanoagă.

Cineaștii semnalează încălcări comise de conducerea Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova. Aceștia afirmă că Valeriu Jereghi acționează în numele instituției, în scopuri personale. Drept exemplu au prezentat două scrisori adresate de directorul CNC către ambasadorii Republicii Moldova în Ucraina și Franța, scrise din numele instituției, în care solicită organizarea unei serate culturale cu diaspora moldovenească, prin proiectarea unor filme regizate de dânsul.

„În loc de CNC se construiește un mic mausoleu al dlui Jereghi. Nu vorbim despre persoana dlui Jereghi, nici despre meritele sale, vrem să vorbim despre conducătorul unei instituții publica care are anumite limitări, cum ar fi limitări etice, limitări de conflict de interese. În tot acest timp CNC a avut o activitate foarte reliefată, doar că după ce terminat un eveniment, abia atunci s-a ieșit triumfător și s-a raportat ce s-a făcut, în lipsă totală de informare a persoanelor juridice sau fizice, interesate în domeniu.

„CNC trebuie să-și îndeplinească misiunile, să vedem care sunt obiectivele pentru anul viitor, să le facă publice și să fie discutat. Vine al doilea concurs, iar situația e și mai obscură decât în primul”, spune Sergiu Prodan.

Cineaștii au solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să „evalueze anul financiar anul 2017 a CNC și să ceară o notă/raport de la Curtea de Conturi, precum și să nu înceapă al doilea concurs până nu este clar regulamentul. De asemenea să ceară de la CNC care sunt obiectivele, ce s-a realizat și ce nu s-a realizat în această perioadă”.

Deocamdată, directorul CNC, Valeriu Jereghi nu a venit cu o reacție.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub