(video) Liberalii vor dreptate: Banii „românești” trebuie să ajungă și la grădinițele din satele unde suntem la putere

Deputații moldoveni s-au certat azi în Parlament pentru că nu au putut împărți banii veniți din partea Guvernului României. Este vorba de cele 20 de milioane de euro, oferiți de Guvernul statului român, din care vor fi reparate grădinițe din 32 de raioane, din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia și municipiile Chișinău și Bălți.
 
Asistenţa tehnică şi financiară este acordată în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane euro acordat țării noastre de către autoritățile de la București, în baza unui acord semnat de cele două țări, pe 27 aprilie 2010.

Liberalii au acuzat coaliția de guvernare că împart banii pe criterii politice și nu acordă bani primăriilor unde la conducere sunt primari din PL sau PCRM.
 
„Eu am semnat acordul. Eu l-am pregătit și noi am solicitat acești bani. Sunt 100 mln aduse Republicii Moldova din România. Întrebarea mea este: de ce cunoscând că acești bani au fost aduși de președintele interimar Mihai Ghimpu, nu ați dat la nicio grădiniță unde primar este liberal? Cum vă permite buna educație? Vorbesc în cazul dat de Guvern. Știți că eu am adus acești bani și să nu dați la niciun primar liberal? Că nu dați primarului, dați satului. Acolo unde primarul este liberal, nicio grădiniță nu a primit niciun leu românesc”, a subliniat liderul PL Mihai Ghimpu.
 
În replică, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță a precizat că Parlamentul votează doar alocarea banilor, iar Guvernul îi repartizează.
 
„Eu vreau să întreb care sunt criteriile? Satele din componența municipiului Chișinău nu primește niciun ban pentru că primar este Dorin Chirtoacă. Vai de capul vostru”, a continuat președintele PL.
 
Liberal-democratul Petru Știrbate a venit cu o replică și a enumerat satele „liberale și comuniste” care vor primi ajutor. „Stau și mă mir. O inițiativă atât de bun, mult așteptată pentru instituțiile preșcolare prin care se dorește să se facă ceva bun, capătă un așa aspect politic. Aici mă întreb: atunci când cineva aducea cu sacul bani, ce făceam noi oare atunci? Satul Pohribeni, Seliște, Lucășăuca, Chiperceni, Trebujeni, Biești sunt localități cu primari de la PL și toate au primit bani. La fel și satele comuniste - Sămănanca și Berezlogi”, a accentuat deputatul PLDM.
 
Precizăm că banii vor fi folosiți pentru dotarea cu mobilier a grădinițelor, reparația capitală a clădirilor și a acoperișurilor, schimbarea ușilor și geamurilor, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, lucrări de pavaj, reparații sau construcții ale sistemelor de termoficare, canalizare și aprovizionare cu apă.
 
Mai multe detalii cu privire la modificările operate în context la bugetul de stat vedeți pe Agora.md.
 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub