Citește toate știrile la acest subiect

(video) Liberal-democrații, preocupați de reglementările ce vizează interceptările telefonice

După scandalul din februarie 2013, când interceptările convorbirilor telefonice ale fostului șef de la Fisc, Nicolae Vicol cu premierul de atunci, Vlad Filat și angajați ai Guvernului au ajuns în presă, deputații liberal-democrați propun introducere unor prevederi clare în Codul Penal care să să excludă „eventualele abuzuri”, transmite UNIMEDIA.
 
Discuții în acest sens au fost purtate în Parlament azi în cadrul examinării proiectul legii pentru modificarea și completarea Codului de Procedură Penală.

Din textul proiectului de lege:
 
„În procesul efectuării măsurilor speciale de investigaţii, în condiţiile legii, se face uz de sisteme informaţionale, aparate de înregistrare video şi audio, de aparate de fotografiat şi de filmat, de alte mijloace tehnice, inclusiv de mijloace tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei”. [...] „Pot fi supuse interceptării şi înregistrării comunicările bănuitului, învinuitului sau ale altor persoane, inclusiv ale celor neidentificate, despre care există date ce pot conduce rezonabil la o concluzie că ele fie contribuie, în orice mod, la pregătirea, comiterea, favorizarea sau tăinuirea infracţiunilor prevăzute la alin.(2), fie primesc sau transmit informaţii relevante şi importante pentru cauza penală”.
 
„Unele propuneri care vizează acest paragraf nu au fost acceptate de către comisie. Spre exemplu, cea formulată de Curtea Supremă de Justiție cu privire la excluderea sintagmei „inclusiv cele neidentificate”. De fapt, aici era spațiul pentru abuzuri. Comisia juridică a ajuns la concluzia că trebuie să fie înlocuită această sintagmă „inclusiv a celor a căror identitate nu a fost stabilită”, a menționat șeful fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț.
 
„Având în vedere trista noastră experiență, recentă, atunci când prin diferite scurgeri de informații dirijate, s-au pomenit în spațiul public diferite convorbiri în care figurează și persoane care nu au nicio atribuție la anumite cauze penală. Aceste persoane sunt lezate”, a subliniat liderul grupului PLDM.
 
În context, acesta a propus ca procedura de vot să fie transferată pentru altă ședință.
 
Atât deputatul PCRM Anatolie Zagorodnîii, cât și democratul Andrian Candu au făcut trimitere la Regulamentul Parlamentului și au menționat că amendamentele propuse să fie aprobate în plen, fiind respinse de către comisie, ori proiectul de lege să fie remis spre reexaminare în comisiile de profil.
 
În cele din urmă s-a decis ca proiectul de lege să fie supus votului în cadrul ședinței de vineri a Parlamentului. 
 
UNIMEDIA amintește că interceptările telefonice ale fostului șef Fisc au fost dezvăluite în plin „război” dintre PD și PLDM, în debutul anului 2013. Vedeți aici mai multe detalii la acest subiect.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub