(video) Igor Dodon pune piciorul în prag: Socialiștii ar putea să nu voteze în a doua lectură proiectul de lege privind sistemul de vot mixt

Deputații din PSRM ar putea să nu voteze în a doua lectură proiectul de lege privind sistemul de vot mixt. În cadrul unei emisiuni de la Accent TV, președintele Igor Dodon cere ca patru puncte din cadrul proiectului să nu fie excluse, în caz contrar, socialiștii nu vor vota.

(video) Igor Dodon pune piciorul în prag: Socialiștii ar putea să nu voteze în a doua lectură  proiectul de lege privind sistemul de vot mixt
(Foto: UNIMEDIA)

„Noi vom susține schimbarea sistemului de vot dacă vor rămâne în proiectul de lege patru puncte importante/

  1. Suntem categoric împotrivă micșorării pragului electoral de 6% pentru partide.
  2. Trebuie să fie doar un tur de alegeri pentru alegerea unui deputat, care a luat mai multe voturi decât ceilalți candidați.
  3. Obligatori să fie incluse locuri de deputat și pentru reprezentanții regiunii transnistrene. Acestea nu trebuie să fie scaune goale, rezervate transnistrenilor, dar reprezentanți reali ai regiunii.
  4. Trebuie să fie deschise mai multe urne de vot peste hotare, pentru diasporă, în special în Federația Rusă, pentru ca moldovenii de peste hotare să voteze mai activ”.

Igor Dodon spune că daca aceste punte vor rămâne, atunci socialiștii vor vota în a doua lectură pentru proiectul de lege privind sistemului de vot mixt.  „Dacă va fi exclus măcar un punct, noi nu vom vota”, a menționat Dodon.

Pub

UNIMEDIA menționează că la ședința Parlamentului din 5 mai, speakerul Andrian Candu a propus pe ordinea de zi dezbaterea în prima lectură a proiectului privind votului uninominal.

În semn de protest, Partidul Liberal a ieșit din sala de ședință, iar Partidul Socialiștilor a propus pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind votul mixt.

În urma mai multor dezbateri, proiectul de lege privind votul uninominal a fost votat în prima lectură de 52 de deputați, iar pentru comasarea celor două proiecte de lege în unul singur au votat de 74 de deputați.

Totodată Andrian Candu a declarat că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub