(video) Igor Dodon a început campania electorală? Președintele propune mai multe inițiative legislative: „Cerem anularea majorării vârstei de pensionare”

Președintele Igor Dodon propune mai multe inițiative legislative pentru a fi adoptate în regim de urgență de câtre Palament. Proiectele de lege fac parte din trei domenii. Este vorba de cel social, economic și bugetar-fiscal.

(video) Igor Dodon a început campania electorală? Președintele propune mai multe inițiative legislative: „Cerem anularea majorării vârstei de pensionare”
(Foto: UNIMEDIA)

Dodon vine cu inițiativa legislativă de a anula majorea vârstei de pensionare, pe care Guvernul Filip a votat-o la sfârșitul anului trecut. „Noi considerăm că majorarea vârstei de pensionare în Republica Moldova este o greșeală. Oamenii nu ajung la această vârstă. Cineva a promis că va fi majorări de pensii, nu au fost majorări”.

Dodon mai propune indexarea simestrială a pensiilor de două ori pe an. La 1 aprilie și 1 octombrie. De asemenea, președintele propune garantarea pensiei pentru urmași pentru cinci ani de la atingerea vârstei de pensionare în cazul în care pensionarul decedează.

Pub

Printre proiectele de lege, Igor Dodon propune ca examenul anual profilactic pentru analiza sângelui și radiografie să fie gratuit pentru toți cetățenii.

Dodon vine cu inițiativa legislativă de majorare a salariilor personalului auxiliar tehnic din cadrul instituțiilor de stat și propunerea de micșorarea a cotei de TVA la gaz, de la 8% la 5%.

În al doilea bloc, Igor Dodon propune în politica fiscală pentru anii următori cota 0 pentru venitul persoanelor juridice reinvestit. „A fost o experiență bună pentru anii 2007-2008. În 2008 PIB-ul a crescut cu 38% pe cap de locuitor. Această măsură va aduce investiții străine și va scoate Moldova din tenebru. Noi propunem 20% pentru agricultură cu restituirea acestei cote sub formă de subvenții în decurs de 5 zile pentru agricultori”.

Igor Dodon mai propune impozitarea cu 36 de procente a veniturilor obținute de băncile comerciale din diferența de curs valutar.

Al treilea bloc ține de înăsprirea disciplinei în adoptarea bugetar fiscale. „În ultimii ani vedem o practică nesănătoasă când nici politica fiscală și nici bugetul nu se prezintă în Parlament la timp. Unde e politica fiscală din acest an? De ce Guvernul Filip nu a prezentat politica fiscală și bugetul? De aceea noi considerăm că Guvernul poate fi demis și vom propune așa modificarea legii:

-          În cazul în care până la 1 iunie nu aprobă politica bugetar fiscală pentru anul viitor.

-          În cazul în care până la 15 august nu prezintă raportul pentru executare a bugetului pentru anul curent

-          În cazul în care până la 15 octombrie nu prezintă în Guvern legile bugetului”, a declarat Dodon.

Dodon propune neadmitearea pe parcursul anului bugetar fiscal a majorării cotelor impozitelor.

Igor Dodon mai vine cu un proiect Program Ipotecar pentru familiile tinere. Este vorba de familii de până la 35 de ani pentru oferirea unui credit ipotecar cu garanție de stat cu scadență de 20 de ani cu o dobândă de 5%. Dodon mai spune că se va adresa partenerilor externi pentru surse de finanțare. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub