(video) Igor Corman: Ghimpu a blocat tribuna Parlamentului
Deputații Partidului Liberal și-au exprimat nemulțumirea către conducerea Parlamentului pentru că a permis deputaților reprezentanți ai Partidului Liberal Reformator să redenumească fracțiunea PL din Parlament. Potrivit lui, astfel a fost încălcat Regulamentul Parlamentului, legea cu privire la partidele politice și Constituția, fiind creat un precedent periculos, transmite UNIMEDIA.
 
„Parlamentul și dvs, ca președinte al Parlamentului, trebuie să fim garanții respectării legii în vigoare. Cu ce drept ați oferit ieri cuvântul deputatului Ion Hadârcă, ca președinte al fracțiunii Partidului Liberal Reformator?
Partidul Liberal a intrat în Parlament în calitate de concurent electoral, fiind votat de cetățenii Republicii Moldova. Acceptând aceste ilegalități, încălcați Constituția și distrugeți sistemul partidist din RM. Astăzi puteți crea un precedent periculos, chiar și pentru partidul dvs”, a declarat deputatul Corina Fusu în cadrul plenului Parlamentului.
 
Speakerul Igor Corman a precizat că normale legale nu au fost încălcate. „Direcția Juridică a examinat procesul verbal al fracțiunii, sub aspectul respectării Regulamentului și a ajuns la următoarele concluzii: fracțiunile parlamentare nu aparțin partidelor politice, ci deputaților. În statul fracțiunii Partidului Liberal există opțiunea de a modifica denumirea fracțiunii. Noi am considerat că redenumirea fracțiunii este în deplină conformitate cu Regulamentul Parlamentului”, a menționat Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului.
 
Nemulțumit de răspunsul primit și de faptul că nu i se oferă cuvântul, președintele PL Mihai Ghimpu a ieșit să tribuna centrală și a cerut în mod imperativ să i se permită să facă o declarație. În urma unor dispute cu președintele Parlamentului, Igor Corman a anunțat o pauză, iar Mihai Ghimpu a venit cu o declarație pentru presă.
 
„Atitudinea față de presă și față de democrație este clară. Încălcarea gravă a Constituției, a Regulamentului Parlamentului și a legii cu privire la partidele politice. Vreau să vă spun că ceea ce a anunțat dl președinte că decizia a fost luată în baza deciziei prezentate de Directia juridică. fracțiunile se constituie, că reprezintă deputații și nu partidele politice. Dar cum ajungi în Parlament? Dacă nu în calitate de partide. fracțiunea se constituie în termen de 10 zile. Și ei au decis să redenumească fracțiunea PL în PLR”, a specificat deputatul Ghimpu.
 
Întrebat de jurnaliști, dacă va fi sancționat pentru blocarea tribunei centrale, liderul PL a spus: „Eu am luat exemplu de la conducerea Parlamentului, care încalcă Constituția și Regulamentul. Procedura prevede că eu am dreptul la întrebări și la chestiuni de procedură, dacă ei nu mi-au dat cuvântul, noi ce să facem?”
 
UNIMEDIA reamintește că fracținea Partidului Liberal a fost redenumită în fracțiunea Partidului Liberal Reformator. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a fracțiunii, cu votul deputaților din grupul Hadârcă.

Pub