(video) Ghimpu: „Demiterea lui Lupu va duce la alegeri anticipate”

„Demiterea lui Marian Lupu din funcția de președinte al Parlamentului va duce cu certitudine la alegeri parlamentare anticipate”. De această părere este Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, relatează UNIMEDIA.

„Dacă este eliberat dl Lupu, PCRM nu va vota pentru alt președinte de Parlament. Este clar, deoarece ei vor alegeri anticipate. Doamna Palihovici nu poate convoca ședințe, conduce ședințe și semna legile semnate de Parlament. Dacă timp de trei luni de zile Parlamentul nu va activa, nu va adopta nicio hotărâre, nicio lege, președintele este obligat să dizolve Parlamentul. Asta înseamnă alegeri anticipate”, subliniază Ghimpu.

Liderul PL consideră că tentativa de demitere a lui Lupu este o răzbunare a PLDM-ului. „Există legea bumerangului. Tot în capul lor o să cadă, așa cum au căzut până acum toate. Vreau să atrag atenția colegilor din PLDM: Gândiți-vă foarte bine. Cum o să mergeți voi în alegeri anticipate când toată lumea deja știe că această criză este pornită de Vlad Filat. Nu în zadar, în sondaje, de la 32% PLDM-ul a ajuns la 12%. Le dau sfat, să se împace și să se potolească”, a mai spus sursa.

Articolul 15. Atribuţiile vicepreşedinţilor Parlamentului:
(1) Prim-vicepreşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului coordonează activitatea unor comisii permanente, asigură colaborarea cu alte autorităţi publice şi exercitarea controlului parlamentar. Delimitarea acestor atribuţii se efectuează prin hotărîre a Biroului permanent.
(2) Prim-vicepreşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului îndeplinesc, în modul stabilit de Preşedinte, atribuţiile Preşedintelui, delegate de acesta, la solicitarea sau în absenţa lui, inclusiv semnează legile şi hotărîrile adoptate de Parlament.

Liberal-democrații susțin că vicepreședintele Parlamentului preia o parte din atribuțiile speakerului și poate convoca ședințele Legislativului și după demisia lui Marian Lupu. Deputatul PLDM, Tudor Deliu, a precizat că probleme ar putea interveni în cadrul stabilirii ordinii de zi a Parlamentului, în cadrul Biroului Permanent. Însă, Deliu spune că în cadrul ședințelor de azi și mâine ale Parlamentului pot fi introduse modificări în cadrul Regulamentului Parlamentului, în care să fie delegate mai multe diin împuternicirile și atribuțiile speakerului, vicepreședintelui, în caz de demisie. 

Probleme apar pentru că aceste modificările în regulament pot fi operate doar cu votul a 51 de deputați. Comuniștii nu vor susține pentru că ei își doresc dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

  Anterior, în ziua când a fost votată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, Vlad Filat a declarat că se va ajunge la alegeri anticipate. În replică, Mihai Ghimpu a declarat că demisia Cabinetului de Miniștri nu are cum să ducă la alegeri anticipate.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub