(video) Ghimpu, despre o eventuală modificare a Codului Electoral: Atât timp cât noi nu controlăm teritoriul, nu pot exista circumscripții

Liderul Partidului Liberal sugerează că implementarea unui sistem electoral mixt în Republica Moldova este imposibilă. Potrivit lui Mihai Ghimpu, o astfel de decizie va dispersa și mai mult țara. 

Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. 

„Atât timp cât noi nu controlăm teritoriul, nu pot exista circumscripții. Eu am fost ales pe circumscripție la Durlești. Am obținut peste 70%. Prin circumscripție vom dezbina și mai mult țara. Politica este ca să câștige statul, dar nu străinul. Pe noi nu ne acceptă nici în sudul țării. Ei nu ne recunosc pe noi. Într-o astfel de situație, unde vom ajunge noi?”, a declarat Mihai Ghimpu.

UNIMEDIA amintește că subiectul privind necesitatea modificării sistemului electoral din Moldova, din unul proporţional, care există în prezent, în unul mixt, a fost readus în spațiul public la începutul lunii decembrie 2016 de către fostul președinte al PDM, Marian Lupu. În cadrul unei emisiuni TV, Lupu a declarat că democrații lucrează la o astfel de inițiativă.

Pub

Deocamdată, nu se cunoaște ce pregătesc democrații, cert este că un sistem electoral mixt ar însemna ca 51 de deputaţi din totalul de 101 să fie aleşi pe liste de partid (precum se întâmplă în prezent), iar 50 de deputaţi să fie aleşi pe circumscripţii uninominale (fiecare circumscripţie îşi alege deputatul care îl va reprezenta în Parlament. O circumscripţie ar însemna cam un raion).

De menționat este că o inițiativă asemănătoare a fost votată de Parlamentul de la Chișinău în 2013. Doar că la scurt timp, proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral din Moldova, în unul mixt, a fost abrogată de către deputaţii PLDM şi PCRM. Atunci, inițiativa aparținea lui Vladimir Plahotniuc. 

Analiştii politici consideră că aceste acţiuni îi vor favoriza pe democraţi şi pe socialişti.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub