(video/foto) Un Om, Un Destin, Un Vin: Eugeniu Pîslaru și vinăria Sălcuța

Bine ați venit la Sălcuța. Una dintre cele mai frumoase și importante vinării din regiunea vinicolă Ștefan Vodă. Este de fapt, rostul vieții unui om care a pus mai mult decât suflet în crearea acesteia. Eugen Pîslaru este unul dintre cele mai importante nume ale vinificației moldovenești care continuă să fie un promotor al culturii vitivinicole.

„Să vorbești despre domnul Eugen Pîslaru este prea puțin să spui că este un patriot al viei și vinului, el este și un patriot al neamului, o persoană care contribuie la dezvoltatea acestei ramuri și dacă vinul, via împreună cu cultura stau la temelia națiunii noastre, atunci Eugen Pîslaru este un actor al acestei opere”, spune directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi.

Pub

În anul 1995 a înființat vinăria care peste ani urma să devină un adevărat simbol al vinului moldovenesc.

„A depus un efort enorm pentru a perfecționa cadrul legal, de care astăzi se conduce ramura vitivinicolă. A fost o persoană care a stat la temelia creării Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vin, care și la moment o conduce în calitate de vicepreședinte. Domnul Pîslaru a fost cel care a lansat ideea de a organiza Vernisajul Vinului, care a contrinuit, mai ales pentru generația tânără să înceapă a înțelege cultura consumului vinului”, mai spune Gheorghe Gaberi.

Anume în tradiţii îşi găseşte inspiraţia Eugen Pîslaru, pentru care podgoriile şi vinăria au devenit sensul vieţii. Dragostea pentru viţa de vie a fost preluată şi de fiul mai mare al acestuia – Sergiu Pîslaru.

„Ca să fii un bun vinificator trebuie să fii pasionat de această muncă. Anume pasiunea și munca au fost transmise din partea lui. Mi-a transmis dragostea de muncă mie, la rândul meu o voi transmite copiilor mei”, afirmă Sergiu Pîslaru, directorul Companiei „Sălcuța”.

„Este mai mult decât o afacere, este o artă. Ceea ce ne-a reușit e să îndrăgostim și copii noștrii în ea și sperăm că ne va duce numele cât mai departe”, declară Cornelia Pîslaru, HR manager la Vinăria „Salcuța”.

Compania „Sălcuţa” este așezată într-o vale largă, care, între timp, a devenit cunoscută drept „inima viticulturii”. Așa se face că la „Sălcuța” tradiția și tehnologia au fost combinate perfect, iar fiecare sticlă de vin ascunde o adevărată comoară.

Maria Coșnete, oenolog „Sălcuța”: Avem peste 400 h de viță de vie proprie, cea ce ne permite să porducem vinuri de calitate și ne permite să controlăm procesul tehnologic de la vița de vie până la sticlă.

Vinurile „Sălcuța” reprezintă specificul regiunii Ștefan-Vodă și sunt rodul muncii și efortului depus de-a lungul anilor.

„Tămâioasa de Sălcuța” este un vin unic în Moldova și dovada calității acestuia sunt medaliile cistigate la consurile mondiale, franta, polonia

Împreună cu Eugen Pîslaru am avut multe încercări până am ajuns la o așa calitate.

Sergiu Pîslaru, director „Sălcuța”: „Vinul Tămâioasa de Salcuța îl reprezintă ca personalitate și ca profesionist. Este un vin modern, dar produs prin tradiții și soiuri adaptate regiunii noastre Ștefan-Vodă.

Viitorul vinăriei noastre depinde de viitorul întregii industrii a Moldovei. Reformele realizate în ultimii ani :modernizarea legislației, crearea Oficiului Viei și Vinului, programul de promovare cu brandul de țară – acum ne dau o speranță de succes”.

Cu certitudine, oameni precum Eugen Pîslaru și afaceri precum vinăria „Sălcuța” reprezintă cartea de vizită a Republicii Moldova. Un om cât o adevărată industrie – cea a vinului. Eugen Păslaru este totodată și unul din semnatarii declarației de independență a Republicii Moldova.

Pentru aceste merite și contribuția remarcabilă la dezvoltarea strategică a industriei vitivinicole, domnului Eugen Pislaru i-a fost acordată Medalia de Recunoștință în cadrul ediției a 16-a a Sărbatorii Naționale a Vinului.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub