(video, foto) Cum va arăta „Monumentul Limbii Române” din scuarul AȘM

Astăzi, 11 martie, comisia Academiei de Știință a Moldovei a desemnat câștigătorul proiectului pentru construcția „Monumentului Limbii Române”. Este vorba despre un sculptor din România, Vlad Basarab și lucrarea sa „Monument în formă de carte deschisă în plan circular”, notează UNIMEDIA.

În cadrul competiției s-au înscris 14 concurenţi: sculptori, arhitecţi, graficieni din R. Moldova, România şi Canada. Unii și-au încercat norocul cu mai multe lucrări.

Printre proiecte se regăsesc „Coloana Infinită”; Arcul de Triumf în diverse forme; Cărţi stilizate; Călimara cu peniţa; Naiul; „Clopotniţa Victoriei Limbii Române” ș.a. În total au fost depuse 21 de proiecte care au fost evaluate de către juriul potrivit criteriilor de rigoare.

Anterior, Președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca, spunea că pentru construcția monumentului sunt necesari un milion de lei. Acesta s-a arătat optimist că va găsi bani până la inaugurarea monumentului.

Pub

Evenimentul a demarat cu mici incidente, două din lucrări au fost deteriorate din întâmplare.

Monumentul dedicat Limbii Române ar urma să fie amplasat chiar în scuarul Academiei de Științe. Acesta urmează să fie înălțat până pe 31 august de Ziua Limbii Române atunci când se vor împlini 25 de ani de la oficializarea Limbii Române şi revenirea la Alfabetul Latin în R. Moldova.

Lucrarea sculptorului din România, or. București, Vlad Basarab. „Monument în formă de carte deschisă în plan circular”

Câteva dintre lucrările prezentate la concurs. 

 

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub