Citește toate știrile la acest subiect

(video) Finanțarea europeană ar putea fi deblocată. Moldova poate primi prima tranșă din suportul de 100 milioane de Euro în primul trimestru al lui 2018

La început de an electoral, prima tranșă din suportul structural al UE ar putea fi disbursată Moldovei în primul trimestru al anului viitor. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn la o întrevedere cu jurnaliștii Parteneriatului Estic. 

Un memorandum în aces sens a fos semnat joi, 23 noiembrie la Bruxelles, la întrevederea pe care o va avea cu premierul Pavel Filip.

Comisarul European pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere spune că acești bani sunt oferiți cu aceleași condiționalități, iar următoarele 2 tranșe vor fi disbursate la fel, în funcție de progresele pe care le va înregistra Moldova.

"Anii electorali mereu sunt foarte dificili. Uneori într-adevăr duc la încetinirea ritmului reformelor, alteori pot să le stimuleze. Așa sau altfel, astăzi vom semna un memorandum cu reprezentantul Giuvernului Republicii Moldova și, după toate formalitățile și chestiunile administrative, în primul trimiestru al anului 2018, vor putea ajunge în Moldova. Cu toate acestea, următoarele tranșe vor depinde de progresele pe care Moldova le va face", a notat Hahn răspunzând la întrebarea reporterului UNIMEDIA.

Pub

UNIMEDIA amintește că în aprilie curent cabinetul de miniștri aprobase inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro.

La 4 iulie curent, Parlamentul European a aprobat acordarea asistenței macro-financiară în valoare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.

Ulterior Parlamentul European a decis să amâne ajutorul financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în condițiile în care a avut loc schimbarea sistemului electoral.

Aceasta este a doua oară după 2010 când UE va furniza asistență macro financiară Moldovei. Cele 100 milioane de euro se echivalează cu 25% din nevoile financiare externe ale țării.

Moldova a intrat în recesiune economică în 2014, când economia și mediul politic au fost afectate de un scandal bancar și de dificultăți financiare, care au coincis cu nivel scăzut al exporturilor. Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE- Republica Moldova, care a intrat în vigoare în septembrie 2014.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub