(video) Filat dă de înțeles că Băsescu urmărește scopuri electorale

Președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, susține că readucerea în discuție a subiectelor unioniste și a celor legate de limbă nu fac bine Republicii Moldova. Mai mult, politicianul a dat de înțeles că unele mesaje care vin de la București au substrat politic ce nu sunt întotdeauna în interesul cetățenilor țării noastre. Filat a mai adăugat că la acest capitol, în Coaliția de guvernare, există un consens între PLDM și PD, dar nu și cu reformatorii. Fostul prim-ministru a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7, informează UNIMEDIA.

„Dacă pentru domnul Băsescu procesul de integrarea europeană este un dans, pentru noi înseamnă muncă. Pericolul cel mai mare este dacă se va confunda procesul de integrare europeană cu cel de unire. Eu regret că am fost atrași să discutăm aceste probleme care nu sunt fără finalitate. Cineva își lansează proiecte politice. În cazul dat vizează politica internă a României. Să nu considerați ca ceea ce se întîmplă vizează doar soarta Republicii Moldova sau cetățenii ei”, a declarat Filat. 

Fostul prim-ministru a mai menționat că aceste declarații vor avea efecte nefaste și asupra procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Cât privește limba de stat a Republicii Moldova, șeful liberal-democraților a specificat că în Coaliție reformatorii sunt cei are au o părere disctinctă. 

Pub

„Eu știu că este statul Republica Moldova și statul România. Am spus din totdeauna că vorbesc limba română. Eu cunosc istoria, cunosc și valorile comune. Cu președintele Timofti am avut un schimb de păreri dar o discuție nu am avut. Noi va trebui să avem o discuție nu doar în doi. Va trebui să avem o înțelegere comună. Nu împărtășesc ideea că sunt două state românești. Am vorbit și în Consiliul coaliției. Eu cred ca poziția este un consolidata în acest sens, între noi și PD. Poziția reformatorilor este una disctinctă”, a mai spus Filat. 

UNIMEDIA amintește că la 5 decembrie Curtea Constituţională a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română este limba de stat a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declarația de Independență a țării.  

Pe 27 noiembrie, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că următorul proiect important pentru România, după intrarea în NATO şi Uniunea Europeană, trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, Băsescu a subliniat că se va ocupa de unificarea cu RM după ce își va încheia mandatul.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub