(video) Expertul economic Ion Tăbârță: „Livrările de fructe și legume în Federația Rusă sunt la cheremul deciziilor politice”

Livrările de fructe și legume în Federația Rusă sunt la cheremul deciziilor politice, iar promisiunile de restabilire a exporturilor sunt doar la nivel de retorică. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii "15 minute de realism economic" de către expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță. 

Expertul explică faptul că la puțin timp după semnarea Acordului de Asociere (august 2014), "Moscova a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești, iar ulterior embargourile au venit unul după altul și continuă și astăzi".

(video) Expertul economic Ion Tăbârță: „Livrările de fructe și legume în Federația Rusă sunt la cheremul deciziilor politice”
(Foto:captură video)

”Menținerea embargourilor relevă că, președintele Igor Dodon nu-și onorează promisiunile din campania electorală, când declara că restricțiile vor fi scoase imediat după ce va ajunge la cârma statului. Ba mai mult, Dodon spunea și despre simplificarea condițiilor de aflare la muncă a moldovenilor în Federația Rusă, situația cărora a rămas neschimbată. Promisiunea de lungă durată, neonorată a șefului statului a fost și soluționarea conflictului transnistrean”, a mai adăugat Ion Tăbârță.

Mai mult, statisticile ar veni să îl contrazică pe președinte, care declara că  Republica Moldova și-a majorat exporturile în Federația Rusă. Ponderea lor este sub 20%, iar UE rămâne principalul partener comercial al Moldovei cu o cotă de 63,4% în primul semestru, afirmă expertul IDIS "Viitorul".

Afirmațiile lui Igor Dodon, ar face parte, astfel, "din scenariul politic de restabilire a influenței Moscovei în spațiul ex-sovietic, iar Transnistria joacă un rol important", este de părere Ion Tăbârță.

Emisiunea "15 minute de realism economic" este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub