(video) După alegerile parlamentare, PDM ar putea face coaliție cu PSRM. Pronosticurile a doi analiști politici

Analistul politic Anatol Țăranu afirmă că după alegerile parlamentare din acest an, Partidul Democrat din Moldova și Partidul Socialiștilor ar putea face coaliție pentru guvernare, deși actualmente cele două partide se află în opoziție de viziuni, unul fiind partid care se declară pro-european și altul pro-rus.

„Pentru Partidul Democrat, opoziția intransigentă este dușmanul principal, iar pe Dodon îl menajează din simplu motiv că Dodon este un posibil partener în viitoarea guvernare. Partidul Democrat o să facă guvernare cu Partidul Socialiștilor, chiar dacă se fac declarații fulminante, că n-o să facă niciodată alianță”, a declarat Anatol Țăranu în cadrul emisiunii Punctul de Azi de la TVR Moldova.

Pe de altă parte, jurnalistul Nicolae Negru afirmă că în asemenea caz, Igor Dodon s-ar compromite, iar o soluție pentru Partidul Democrat ca să rămână la guvernare ar fi să atragă în partid deputați socialiști, care se vor declara de acum încolo, pro-europeni.

Pub

„Eu văd altfel lucrurile: dacă partidele pro-europene nu vor dori să facă alianță, dar cred că partenerii din afară vor face presiuni asupra lor, dar în cazul extrem, Partidul Democrat, Plahotniuc, poate proceda așa cum a procedat cu Partidul Comuniștilor, peste noapte, 14-15 deputați socialiști o să se trezească și o să zică că sunt democrați și vor să salveze parcursul european al Republicii Moldova, doar în această situație Plahotniuc își poate salva imaginea pro-europeană, altfel Dodon se compromite definitiv, deși în cazul în care o să zică că de azi înainte e pro-european, s-ar putea”, spune jurnalistul Nicolae Negru.

Menționăm că atât democrații, cât și socialiștii spun că nu vor face niciodată alianță, deși aceste două partide aparent de opoziție au votat împreună pentru schimbarea sistemului electoral din proporțional în mixt.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub