(video) Dosarul Băsescu vs. Dodon: „Ex-președintele României va candida la parlamentare dacă va redobândi cetățenia RM”

Ex-președintele României, Traian Băsescu, va candida la alegerile parlamentare din 2018 dacă își va redobândi cetățenia Republicii Moldova. Asta a sugerat avocatul fostului șef de stat de peste Prut, Andrei Bivol.

(video) Dosarul Băsescu vs. Dodon: „Ex-președintele României va candida la parlamentare dacă va redobândi cetățenia RM”
(Colaj: UNIMEDIA)

„Din câte știu, domnul Băsescu își dorește să candideze la parlamentarele de anul viitor, dar această decizie va fi luată în momentul în care va începe campania electorală și va depinde foarte mult de hotărârile instanțelor de fond, dacă nu ai cetățenie nu poți să candidezi”, a conchis apărătorul.

Avocatul a mai adăugat că legea Republicii Moldova prevede clar că inițiativa de retragere a cetățeniei trebuie să vină din partea autorităților competente în acest sens, cum ar fi reprezentranții SIS sau MAI.

Pub

„Declarațiile înaintate de Igor Dodon demonstrează că cetățenia a fost retrasă strict pe criterii politice. Băsescu și Dodon sunt antagoniști pe scena politică, este evident că șeful statului în momentul când a retras cetățenia a vizat activitatea politică, or lipsirea de cetățenie te lipsește și de posibilitatea de participa în calitate de actor politic într-un stat. Astfel cum Băsescu este președinte de Onoare al Partidului Unităţii Naţionale, nu are posibilitatea să participe și să candideze la alegerile parlamentare de anul viitor. Legea prevede ca inițiativa de retragere a cetățeniei trebuie să vină de la autoritățile de specialitate, competente cum ar fi SIS-ul sau Ministerul de Interne, ci nu la inițiativa președintelui. Acest lucru demonstrează că cetățenia a fost retrasă arbitrar”, a declarat avocatul fostului președinte al României,Traian Băsescu, Andrei Bivol.

La rândul lui, avocatul președintelui Igor Dodon, Maixim Lebedinschi, a menționat că prin declarațiile părții adverse aceștia politizează cazul.

„Partea adversă nu are argumente juridice în susținerea poziției sale și încearcă să politizeze acest caz, indiferent de declarațiile publice ale președintelui în calitate de persoană politică la emiterea decretului a stat un temei juridic, care prevede retragerea cetățeniei Republicii Moldova în cazul în care persoana a ascuns fapte pertinente în momentul dobândirii cetățeniei. Băsescu se afla sub urmărire penală în calitate de suspect la momentul solicitării, respectiv primirii cetățeniei Republicii Moldova”, a menționat apărătorul șefului statului.

UNIMEDIA amintește că pe 3 ianuarie, 2017 președintele Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu.

Fostul șef de stat al României Traian Băsescu a devenit cetățean al Republicii Moldova pe 20 octombrie 2016. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub