(video/doc) O nouă condiție pentru funcționarii publici: Vor fi obligați să obțină un certificat de integritate

Candidații la funcții publice vor putea participa la concursuri sau, în contextul actual, la alegerile parlamentare, doar după ce vor prezenta un certificat de integritate eliberat de Autoritatea Națională pentru integritate. Un nou proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de Partidul Democrat.

Potrivit proiectului, certificatul de integritate va fi eliberat în decursul a 15 zile de ANI, candidatului sau conducătorilor entităților publice. 

Certificatul de integritate va include informația în privința persoanelor vizate, despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese consumate constatate, restricțiile încălcate constatate, incompatibilitățile nesoluționate constatate, limitările încălcate constatate și interdicțiile valabile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ce derivă din actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate, care au rămas definitive sau din hotărârile judecătorești definitive.

Pub

În baza acestui certificat urmează să se decidă și să se pronunțe asupra integrității candidatului, dacă este eligibil sau nu pentru a ocupa sau candida la o anumită funcție publică.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub