(video) Discuții aprinse în Parlament privind circulația liberă a vehiculelor înmatriculate în regiunea transnistreană: „Creăm premize de finanțare a regimului secesionist”

Partidul Liberal Democrat a propus astăzi audierea vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, în legătură cu semnarea protocolului prin care șoferii cu mașini înmatriculate în regiunea transnistreană să poateă circula liber în transportul internațional.

 „Semnarea acestei decizii comune, pe lângă caracterul contradictoriu din punct de vedere constituțional ce privește una din părți comportă o serie de probleme subsecvente cum ar fi: aspectele financiare ale procesului de emitere a certificatelor de înregistrare și a plăcuțelor. În Transnistria sunt sute de mii de vehicule. Unde vor fi vărsate fondurile pentru executarea serviciului de reînregistrare? Astfel spus, iarăși creăm premize de finanțare a regimului secesionist similare a sistemului energetic. Activitatea comună, precum și bazele informaționale interoperabile sunt supuse unor riscuri iminente sub aspectul încălcării legislației privind protecția datelor cu caracter personal ale cetățenilor RM. La 1 aprilie 2017 au intrat în vigoare noile prevederi care interzic conducerea mijloacelor de transport transnistrene de către cetățenii RM  care nu au domiciliul în stânga Nistrului. Cum se va răsfrânge această interdicție asupra numerelor neutre.

Din acest motiv, președintele formațiunii PLDM, Tudor Deliu, a cerut audierea lui Lesnic.

Pub

De altă părere a fost fostul președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, care spune că și cetățenii din stânga Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

„Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova și nu conștientizăm”, a spus Voronin. Liderul PCRM spune că dacă „vom sta să numărăm capicile vom pierde și țara”.

Formațiunea PL spune că este „imperios necesar ca vicepremierul pentru Reintegrare să fie audiat în Parlament. „Luarea acestei decizii nu a corespuns principiului transparenței”.

De aceeași părere a fost și președintele formațiunii PPEM, Eugen Carpov, însă acesta a propus ca acest subiect să fie analizat la următoarea ședință. „Eu cred că este nevoie de o clarificare a responsabililor care au semnat acest acord”.

De altă părere a fost însă socialistul Vlad Bătrâncea, care spune că acest proiect este o bună inițiativă care vine să asigure libertatea afacerilor și mai multe discuții spre rezolvarea conflictului Transnistrean. „Este bine să faci pași concreți. Formațiunea PSRM nu va susține această propunere”. 

În aceeași ordine de idei a continuat și președintele de onoare al PD-ului Dumitru Diacov, care a a afirmat că semnarea acestei înțelegeri este un progres, iar unele partide încearcă să facă campanie electorală pe această temă.

„Pe parcursul multor ani există o ordine de zi în dialogul Chișinăului cu Tiraspolul. În ultima perioadă s-a obținut acest progres. E o discuție destul de echilibrată. Se referă și la partea cu libera circulație. Consider că Executivul trebuie să meargă înainte și să nu aducem aceste chestiuni în Parlament, să politizăm subiectul, și să facem campanie electorală”, a conchis Diacov.

Decizia a nu a fost susținută de majoritatea deputaților din Parlamet.

UNIMEDIA precizează că Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un consens în ceea ce privește mecanismul de admitere a autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul internațional. Decizia protocolară în acest sens a fost semnată pe 24 aprilie, la Bender.

Ca rezultat al mecanismului propus, Moldova va avea trei regimuri de înmatriculare a automobilelor. Mecanismul standard cu numere moldovenești este unicul de care pot beneficia cetățenii de pe malul drept al Nistrului. Regimul de numere transnistrene, cu care se poate circula liber și pe malul drept al Nistrului.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub