(video) Deputații s-au despărțit în două tabere în privința anulării serviciului militar obligatoriu: Reformele în armată trebuie anunțate de ministrul Apărării, nu de un politician

Dacă unii deputați din Parlament au salutat inițiativa PD-ului despre eliminarea serviciului militar obligatoriu, alții s-au dat cu părerea că e prea devreme ca Moldova să treacă la o armată profesionistă. De asemenea, unii sunt de părerea că reformele în domeniul armatei trebuie anunțate de de ministrul Apărării, nu de un politician.

(video) Deputații s-au despărțit în două tabere în privința anulării serviciului militar obligatoriu: Reformele în armată trebuie anunțate de ministrul Apărării, nu de un politician
(Foto: UNIMEDIA)

Tudor Deliu, președinte fracțiunea PLDM susține că această reformă nu este tocmai indicată și trebuie să păstrăm înrolarea tinerilor în armată.

„Noi avem autorități legale în stat sau un președinte al unui partid care nu are nici o funcție de stat, să anunțe public despre reforme care urmează să fie demarate în țară. Noi trebuie să păstrăm pe o perioadă de timp înrolarea tinerilor în armată”, menționează Tudor Deliu.

Pub

„Sunt pentru anularea serviciului obligatoriu. La momentul actual Republica Moldova nu are nevoie de armata obligatorie, ar fi bine să existe o armată profesionistă, însă trebuie o instruire obligatorie pentru tineri”, a declarat Ștefan Creangă, deputat PPEM.

Cei din partidul comuniștilor și socialiștilor nu agrează faptul că această reformă a afost anunțată de către democrați.

„La această etapă sunt agresiv contra anulării acestei inițiative. Asta confirmă doar încă odată fenomenul oligarhatului și capturării instituțiilor statului,” a declarat Bogdan Țîrdea, deputat PSRM.

„Eu sper că reforma într-adevăr să aibă loc, iar Moldova să aibă o armată puternică, capabilă, operativă și mobilă”, a punctat Roman Boțan, deputat PL.

UNIMEDIA amintește că la 20 martie, în cadrul unui briefing de presă, Partidul Democrat a anunțat despre eliminarea serviciului militar obligatoriu în Republica Moldova. Astfel, serviciul militar obligatoriu urmează a fi înlăturat treptat. 

De asemenea, Ministerul Apărării a anunțat că planul de acțiuni privind profesionalizarea Armatei Naţionale este aproape finalizat şi urmează a fi aprobat la nivel de Guvern.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub